Свет

Орбан против реизбора Фон дер Лајенове: Најгорих пет година у историји Европске уније

"Резултати Европске комисије и елите у Бриселу су били слаби, Европи је потребно боље вођство", истакао је мађарски премијер
Орбан против реизбора Фон дер Лајенове: Најгорих пет година у историји Европске унијеGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Премијер Мађарске Виктор Орбан противи се томе да Урсула фон дер Лајен поново буде на челу Европске комисије, будући да је у досадашњем раду имала "лоше резултате".

"Нисам за реизбор због њених лоших резултата. Зелена трансформација је потпуни промашај, миграциони пакет не решава ниједан проблем. Европи је потребно боље вођство. Има довољно талентованих политичара за ту позицију", рекао је Орбан новинарима немачке медијске групе "Функе", а пренеле "РИА Новости".

Коментаришући недавне резултате избора за Европски парламент, мађарски политичар је навео и слабе успехе претходног ЕП.

"Последњих пет година је вероватно било најгорих пет година у историји Европске уније. Резултати Европске комисије и елите у Бриселу су били слаби. У контексту демократских државних избора, ово не би било довољно за наставак рада", додао је Орбан.

Према његовим речима, иако су резултати избора показали да Европљани желе промене, руководство, то јест владајућа коалиција ће очигледно остати иста.

"Нисам задовољан оним што се дешава. Имамо структурни проблем", истакао је председник Владе Мађарске.

Актуелна шефица Европске комисије жели други мандат на истој позицији, а да би то остварила, потребна јој је подршка лидера ЕУ, те 361 глас посланика новог састава Европског парламента.

Прошлонедељни разговори европских лидера су се завршили неславно, ове седмице се настављају преговори пре свега о водећим позицијама у Бриселу – шефовима Европске комисије, Европског савета и спољне политике блока.

image