Свет

Борис Џонсон против Најџела Фаража: Преговори с Путином или пропаганда Кремља

"Aко руског медведа боцнете штапом, немојте се изненадити ако вам одговори", ироничан је политичар одговоран за брегзит
Борис Џонсон против Најџела Фаража: Преговори с Путином или пропаганда КремљаGetty © Photo by Jeff Overs/BBC via Getty Images

Пошто је поново истакао да је Запад "глупо провоцирао Путина" сталним ширењем НАТО-а и Европске уније на исток, те позвао на мировне преговоре с председником Русије, лидера Реформске странке Велике Британије Најџела Фаража бивши премијер УК Борис Џонсон је оптужио за ширење "пропаганде Кремља".

"Мислим да је Запад историјски, до пре неколико година, глупо провоцирао Путина. Осећао сам да непрестано ширење НАТО-а и Европске уније на исток даје Путину разлог да крене у рат. Претпостављам да је питање шта ћемо сада?", рекао је Фараж, а пренео "Тајм".

Политичар заслужан за брегзит је додао да је рат у Украјини доспео у ћорсокак и да је једини излаз из ове ситуације одржавање мировних преговора с Путином. Како је рекао, чак и ако преговори о миру пропадну, ипак је боље покушавати.

А управо је први покушај преговора у Истанбулу 2022. саботирао Борис Џонсон, што је тврдио шеф парламентарне фракције странке Владимира Зеленског Давид Арахамија. Према његовим речима, Кијев је у марту 2022. имао прилику да закључи мировни споразум, али је Џонсон хитно долетео у украјинску престоницу и поручио тамошњим властима да наставе да се боре и да не потписују никакве споразуме с Москвом.

И тада је Џонсон (за ове написе) окривио Русију.

"Ово је потпуна глупост и руска пропаганда", тврдио је у интервјуу за "Тајмс".

Ипак, овде се не ради о супротним британским становиштима у вези с ратом у Украјини будући да и Фараж осуђује Путинове поступке као "неморалне, нечувене и неодбрањиве", што је истакао у "Сандеј телеграфу", где је и рекао да "ако руског медведа боцнете штапом, немојте се изненадити ако вам одговори".

Џонсонов одговор на Иксу био је пак: "Ово је мучна неисторијска глупост и још више пропаганде Кремља. Путина нико није провоцирао. Нико није 'боцнуо медведа штапом'. Народ Украјине је већином гласао 1991. године да буде суверена и независна земља. Имали су савршено право да траже чланство и у НАТО-у и у ЕУ."

Иначе, у Великој Британији су за 4. јул заказани општи избори на којим се предвиђа дебакл Конзервативне партије, чијем је суноврату сигурно допринео и Џонсон, док се очекује да ће управо Фаражови реформисти не само угрозити изборни успех Ришија Сунка већ потенцијално угрозити опстанак торијеваца.

image