Бугарска проруска партија хоће да формира владу: Излазак из НАТО-а и одбацивање евра

"Или можемо да се ујединимо и то покажемо бугарским грађанима или ће агонија наставити да уништава земљу", упозорио је лидер Препорода

Највећа бугарска проруска десничарска странка Препород спремна је да формира владу ако друге странке у парламенту прихвате њене услове за референдум о изласку из НАТО-а и одбацивању евра, преноси "Еурактив".

Лидер странке Костадин Костадинов, коме је забрањен улазак у Украјину јер је осумњичен да је руски шпијун, рекао је да владу могу да формирају све странке у Народној скупштини осим две водеће странке – ГЕРБ и ДПС.

"Да, имамо разлике (са осталима), али оне су на идеолошкој основи, у већини случајева на спољнополитичкој, што значи да су идеје, принципи и идеали у питању. У овом случају лако је наћи арбитра међу бугарским народом. Могли бисмо да одржимо референдуме о евру или НАТО-у", рекао је Костадинов.

Уставни суд Бугарске већ је одбацио референдум о еврозони као неуставан, а "Еурактив" додаје и да је немогуће преиспитати чланство те државе у ЕУ за шта се такође наводно залаже Препород.

Костадинов тврди да ако бугарски парламент не изабере владу с мандатаром из владајућег ГЕРБ-а, постоје две опције – "или кабинет с премијером из Препорода или нови избори".

ГЕРБ и ДПС су, према његовим речима, сијамски близанци који су велики проблем за функционисање политичког система земље. Костадинов је додао и да је Бугарска "у политичкој кризи без преседана" због рекордно ниске излазности од 34 одсто на последњим парламентарним изборима.

"Зато се обраћамо свима осталима. У овој ситуацији или можемо да се ујединимо и то покажемо бугарским грађанима, који јасно не желе да ГЕРБ и ДПС владају земљом, или ће агонија наставити да уништава земљу. Не постоји средњи пут", додао је Костадинов.

На јунским изборима Препород је био четврти иза ГЕРБ-а, ДПС-а и проевропске коалиције "Настављамо са променама/Демократска Бугарска" (ПП-ДБ). У Европском парламенту Препород је члан Идентитета и демократије, али намерава да га напусти и формира суверенистичку групе с Алтернативом за Немачку.