"Политичка депортација" под окриљем ноћи: Напето у Новој Каледонији после пребацивања активиста

Тужилац је навео да је пребацивање притвореника покрета независности авионом у Француску организовано током ноћи "због осетљивости процедуре" и да су они пребачени да би се истрага против њих наставила "без икаквог притиска"

У Новој Каледонији су избили нови немири у којима су током ноћи запаљене градска већница и зграда полиције након што је седам притвореника, активиста који се залажу за независност те француске прекоморске територије, пребачено у Француску у истражни притвор, саопштиле су власти.

Одлука да се неки оптужени пребаце у притворске центре у Француској изазвала је негодовање међу активистима за независност, а целу акцију су назвали "политичком депортацијом", рекао је главни тужилац Ив Дупас, преноси "Гардијан".

Тужилац је навео да је пребацивање притвореника авионом организовано током ноћи "због осетљивости процедуре" и да су они пребачени да би се истрага против њих наставила "без икаквог притиска".

Барикаде су поново подигнуте широм главног острва, а сукоби између полиције и демонстраната настављени су већим интензитетом. У саопштењу од данас, високи комесар Републике у Новој Каледонији, Луј Ле Франс, навео је да су у недељу увече почињени бројни прекршаји, укључујући пожар у градској већници, просторијама полиције, напад на жандармерију и разна дела "вандализма" у различитим насељима Нумее.

Данијел Гоа, председник Каледонске уније, главне странке која се залаже за независност, рекао је да је пребацивање ухапшених активиста у Француску "политичка депортација".

"Независност правосуђа је фарса у Новој Каледонији", рекао је Гоа.

Гоа је такође осудио "колонијалну, репресивну и ретроградну политику Француске против народа Канака".

Ситуација на Новој Каледонији је и даље веома напета након хапшења 11 активиста који се залажу за независност, а који су осумњичени да су планирали насилне протесте од 13. маја.

Нереди, уличне барикаде и пљачке избили су прошлог месеца у Новој Каледонији због изборне реформе која би омогућила тамошњим становницима да учествују у локалним изборима.

Француски парламент расправљао је о предлогу закона који би хиљадама француских грађана на томе архипелагу дао право гласа на покрајинским изборима.

Покрет за независност Нове Каледоније страхује да би таква промена довела до слабљења политичког утицаја домородачког народа Канак.

Деветоро људи, укључујући два полицајца, погинуло је у насиљу у којем су оштећени предузећа, продавнице и куће.

Француски председник Емануел Макрон суспендовао је измене изборног закона на Новој Каледонији након чега су престали нереди.