Свет

Тајани: Западни Балкан треба да се придружи ЕУ пре Украјине

"Земље Западног Балкана су дугогодишњи кандидати. Мислим да смо близу закључивања (процеса), а и они су почели раније (европске интеграције)", поручио је италијански министар спољних послова
Тајани: Западни Балкан треба да се придружи ЕУ пре Украјине© Tanjug&AP Photo/Virginia Mayo

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да би Западни Балкан требало да се придружи Европској унији пре Украјине и изразио наду да ће се то догодити пре 2030. године.

Тајани је у Луксембургу, где одржава састанак министара спољних послова ЕУ, на питање да прокоментарише то што ће Украјина сутра званично започети преговоре са ЕУ, рекао да је ЕУ спремна да подржи ту земљу у сваком сектору, укључујући у борби против корупције, али је нагласио да пре Украјине на ред треба да дође Западни Балкан.

"Пре Украјине, има много земаља Западног Балкана. Морамо да идемо даље и надам се пуноправном чланству за земље Западног Балкана пре 2030. године, а онда треба да радимо са Украјином и Молдавијом. Мислим да је важно одмах започети дијалог са Украјином", рекао је Тајани новинарима.

На констатацију новинара да то значи да мисли да Западни Балкан треба да има предност у односу на Украјину, Тајани је одговорио:

"Наравно. Они су дугогодишњи кандидати. Мислим да смо близу закључивања (процеса), а и они су почели раније (европске интеграције). Истовремено, морамо да радимо са Украјином, али сматрам да нам треба времена."

Тајани је додао да је ЕУ спремна да подржи Украјину.

У Луксембургу ће, у оквиру Савета ЕУ за спољне послове, бити размењена мишљења о Западном Балкану, уз учешће министара спољних послова Србије, Албаније, БиХ, Северне Македоније, Црне Горе и тзв. Косова, најављено је раније из Савета ЕУ.

image