Свет

Отворена истрага за корупцију против бившег шефа Европске инвестиционе банке

Истражитељи су упали у кућу Вернера Хојера у оквиру истраге о "злоупотреби утицаја"
Отворена истрага за корупцију против бившег шефа Европске инвестиционе банкеGetty © Handout / Handout

Тужиоци ЕУ задужени за озбиљне финансијске злочине истражују бившег председника Европске инвестиционе банке. Канцеларија Европског јавног тужилаштва (ЕППО) саопштила је да њихова истрага укључује "две особе осумњичене за корупцију и злоупотребу утицаја, као и за злоупотребу средстава ЕУ".

Вернер Хојер, који се повукао са функције председника ЕИБ крајем прошле године, оптужен је за корупцију, потврдио је његов адвокат за "Политико". Полиција из Немачке и Луксембурга запленила је доказни материјал, а такође је претражен и Хојеров дом.

Хојер је одбацио кривицу, а његов адвокат је навео да се истрага ЕППО-а фокусира на одлазак запосленог ЕИБ-а и одштету која му је исплаћена. Хојер је потписао "излазни пакет", у складу са правилима ЕИБ-а, због чега је уплетен у истрагу - иако није био део преговора, саопштио је његов правни тим.

"Оптужбе против мене су потпуно апсурдне и неосноване", рекао је Хојер у изјави за "Политико". "Сада очекујем да буду у потпуности истражене и разјашњене и тражим од ЕИБ-а да у потпуности сарађује са ЕППО-ом и захтева потпуно разјашњење чињеница."

"Смирено чекамо истраге", рекао је Хојеров адвокат Николаос Газеас. "Они ће доказати да су кривичне оптужбе против мог клијента неосноване и потпуно апсурдне. И због тога је мој клијент изричито тражио да му се укине имунитет, како би се ова ситуација разјаснила".

image