Отворена истрага за корупцију против бившег шефа Европске инвестиционе банке

Истражитељи су упали у кућу Вернера Хојера у оквиру истраге о "злоупотреби утицаја"

Тужиоци ЕУ задужени за озбиљне финансијске злочине истражују бившег председника Европске инвестиционе банке. Канцеларија Европског јавног тужилаштва (ЕППО) саопштила је да њихова истрага укључује "две особе осумњичене за корупцију и злоупотребу утицаја, као и за злоупотребу средстава ЕУ".

Вернер Хојер, који се повукао са функције председника ЕИБ крајем прошле године, оптужен је за корупцију, потврдио је његов адвокат за "Политико". Полиција из Немачке и Луксембурга запленила је доказни материјал, а такође је претражен и Хојеров дом.

Хојер је одбацио кривицу, а његов адвокат је навео да се истрага ЕППО-а фокусира на одлазак запосленог ЕИБ-а и одштету која му је исплаћена. Хојер је потписао "излазни пакет", у складу са правилима ЕИБ-а, због чега је уплетен у истрагу - иако није био део преговора, саопштио је његов правни тим.

"Оптужбе против мене су потпуно апсурдне и неосноване", рекао је Хојер у изјави за "Политико". "Сада очекујем да буду у потпуности истражене и разјашњене и тражим од ЕИБ-а да у потпуности сарађује са ЕППО-ом и захтева потпуно разјашњење чињеница."

"Смирено чекамо истраге", рекао је Хојеров адвокат Николаос Газеас. "Они ће доказати да су кривичне оптужбе против мог клијента неосноване и потпуно апсурдне. И због тога је мој клијент изричито тражио да му се укине имунитет, како би се ова ситуација разјаснила".