Свет

"Боингу" прете кривичне пријаве

Министарство правде саопштило је да је произвођач авиона прекршио ранији договор у вези са два фатална пада авиона
"Боингу" прете кривичне пријавеGetty © Anadolu / Contributor

Компанија "Боинг" могла би да се суочи са низом кривичних пријава након што је амерички произвођач авиона, наводно, прекршио нагодбу у вези са две фаталне несреће авиона "737 макс".

Министарство правде има рок до 7. јула да одлучи да ли ће поднети кривичну пријаву против "Боинга", што тужилаштво препоручује, наводи "Гардијан".

"Боинг" је, како се наводи, прекршио услове нагодбе из 2021. на основу којих је пристао да плати 2,5 милијарди долара казни и одштете путницима и породицама погинулих у две фаталне несреће.

Нове кривичне пријаве најновији су круг оптужби за две несреће крајем 2018. и почетком 2019. у којима је погинуло 346 путника.

Несреће су изазвале највећу кризу у историји компаније, што је довело до тога да се "Боингов" најпродаванији "737 макс" на скоро две године приземљи.

Несреће је проузроковао нови дизајн који је – без знања пилота – аутоматски понирао како би компензовао померање већих мотора напред. Систем, познат као систем за повећање карактеристика маневрисања (МЦАС), оставио је авионе рањивим у случају квара сензора.

image