Свет

Сијарто: Отварање једног или два нова кластера са Србијом током председавања Мађарске ЕУ

Један од главних фокуса мађарског председавања ЕУ ће бити значајно убрзање процеса проширења ЕУ на Западни Балкан, рекао је мађарски министар спољних послова
Сијарто: Отварање једног или два нова кластера са Србијом током председавања Мађарске ЕУGetty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да је план Мађарске да током председавања ЕУ одржи међувладине конференције са свим земљама кандидатима за чланство у ЕУ, укључујући са Србијом и додао да Будимпешта очекује да ће, током њеног председавања, у приступном преговорима са Србијом бити отворен један или два нова кластера.

Сијарто је за Танјуг у Луксембургу, где се одржава састанак министара спољних послова држава чланица ЕУ и Западног Балкана, рекао да ће један од главних фокуса мађарског председавања ЕУ бити да се значајно убрза процес проширења ЕУ на Западни Балкан.

"Мађарска се припрема за председавање и обавестио сам колеге да ће један од главних фокуса мађарског председавања ЕУ бити да се значајно убрза процес проширења ЕУ на Западни Балкан", рекао је Сијарто.

Он је додао да земље кандидати на Западном Балкану чекају у просеку 15 година и два месеца на придруживање и упозорио да, ако се не убрза процес проширења, његов кредибилитет и сама политика проширења биће "потпуно уништени".

"Не можемо то да приуштимо. Морамо да проширимо ЕУ, јер је ЕУ у паду. У суштини облик Европе је у паду. Губимо конкурентност, губимо тежину у глобалној политици. Потребна нам је свежина, потребна нам је нова енергија, потребна нам је динамика", рекао је Сијарто.

Он је додао да свежина и нова динамика могу да дођу са Западног Балкана, где, како је навео, земље желе да се развијају и раде боље.

"Видимо велику додатну вредност придруживања земаља Западног Балкана ЕУ", рекао је Сијарто.

Он је додао да Будимпешта сматра да је сада више у интересу ЕУ да јој се придружи Западни Балкан, него што је у интересу Западног Балкана да се прикључи ЕУ.

"Тако да је наш план током нашег председавања је да бисмо волели да одржимо састанке међувладиних комисија са свим земљама кандидатима, укључујући Србијом, где очекујемо отварање једног или два нова кластера поглавља", рекао је Сијарто.

Он је додао да се Мађарска нада да ће током њеног председавања бити одржан самит Западног Балкана.

"Оно о чему сада разговарам са Европском службом за спољне послове је да неформалном састанку министара спољних послова присуствују земље кандидати са Западног Балкана. Дакле, биће више слојева ангажовања председништва када је у питању процес проширења ка Западном Балкану", поручио је Сијарто.

Поновио је да ће процес проширења на Западни Балкан бити међу приоритетима мађарског председавања.

"Као земља која се налази у непосредном суседству, имамо веома јасно разумевање о важности региона и о важности сигурности, безбедности, мира и напретка региона. Сви знамо да ако нам све ово недостаје, онда ће и нама бити теже. Зато ћемо се залагати и трудићемо се да убедимо наше колеге да проширење треба да се убрза", закључио је Сијарто.

image