Свет

Пензионисани НАТО пуковник: Главни циљ Израела је истребљење Палестинаца

Стратегија ИДФ-а нема смисла из перспективе борбе против Хамаса, каже пуковник Жак Бо
Пензионисани НАТО пуковник: Главни циљ Израела је истребљење ПалестинацаGetty © Anadolu / Contributor

Израелска тактика у Гази је у супротности са свим правилима борбе против против побуњеника и нерегуларне војске" и може се објаснити само као намерни напор да се "елиминишу Палестинци", рекао је бивши аналитичар НАТО-а и швајцарски обавештајац, пуковник Жак Бо.

Бо је за РТ интернешенел рекао да Израел "не покушава да реши проблем (Хамаса) политичким путем, што би требало да се ради у борби против побуњеника". "Они то раде грубом силом, што значи да уништавају људе", додао је.

За скоро девет месеци ратовања против Хамаса, Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) убиле су скоро 38.000 људи у Гази, већином жена и деце, према најновијим подацима палестинског министарства здравља.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у више наврата изјавио да ће Израел наставити своју кампању све док не постигне "потпуну победу" над палестинским милитантима, али избегава да говори о послератним плановима за Газу. Рекао је да ће Израел задржати "потпуну безбедносну контролу" над Газом, али је одбио да подржи позиве својих умеренијих савезника за мултинационалну владу у енклави.

"Једино објашњење" за одбијање Израела да прихвати политичко решење није то што су "Израелци глупи и не знају како да ратују... Они то раде намерно да елиминишу Палестинце", рекао је Бо.

"Палестина ће бити искључиво јеврејска, а то је увек била доследна политика", рекао је он и додао да је "крајњи циљ је испразнити Палестину од Палестинаца".

Бо је рекао и да је "идеја" за послератну Газу "да се потпуно испразни, а затим да се поново изгради колонија какву је Израел имао до 2005", када су се израелске снаге повукле са територије.

Без обзира на то ко буде надгледао обнову Појаса Газе, Програм УН за развој процењује да ће трошкови враћања енклаве у предратно стање износити најмање 40 милијарди долара и трајати 16 година.

image