Нови сусрет Путина и Ердогана: Разговори на самиту ШОС-а у Казахстану

Државници би требало да разговарају о украјинском сукобу и транспорту жита преко Црног мора, те о гасу, нуклеаркама, али и изборима у курдским регионима у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган треба да се састане с лидером Руске Федерације Владимиром Путином током самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) следећег месеца у главном граду Казахстана, потврдио је турски министар спољних послова Хакан Фидан.

"У наредним данима, председник ће се вероватно састати с Путином у Казахстану", изјавио је Фидан у интервјуу за турску Хабертурк ТВ.

Шеф турске дипломатије је додао да је Ердоган позвао Путина у државну посету Анкари. 

"Чекамо да нас посети господин Путин. Наш председник га је раније позвао. Разматрала се његова посета. Али прво су били избори у Русији, па код нас. Можда ће лидери у наредним данима поново разговарати о овом питању", рекао је Фидан.

Самит ШОС-а заказан је за 3. и 4. јул у Астани. Ранији медијски написи су сугерисали су да ће двојица председника разговарати о украјинском сукобу и напорима да се заштите пошиљке житарица кроз Црно море, те о чворишту за транспорт руског природног гаса, али и нуклеарној електрани Акују, као и изборима у курдским регионима у Сирији.

Турска је посредовала у житном споразуму између Русије и Украјине у јулу 2022, успостављајући хуманитарни коридор за извоз пољопривредних производа преко Црног мора.

Такође, Ердоганова влада је била домаћин мировних преговора у пролеће 2022, убрзо након што је почела руска Специјална војна операција у Украјини, али су исти пропали под притиском Запада да се борбе наставе.