Свет

Израелски Врховни суд пресудио: И ултраортодоксни студенти теологије подлежу регрутацији

Већина Израелаца је по закону обавезна да служи војску, док су ултраортодоксни јеврејски студенти теологије деценијама углавном били изузети
Израелски Врховни суд пресудио: И ултраортодоксни студенти теологије подлежу регрутацијиGetty © Mostafa Alkharouf/Anadolu

Израелски Врховни суд једногласно је пресудио да ултраортодоксни студенти теологије морају да се регрутују јер више не постоји законски оквир на основу ког би влада одобрила њихово изузеће од служења војног рока.

Суд је, такође, пресудио да влада више не може да пружа финансијску подршку студентима теологије који студирају уместо да су у војној служби, преноси "Тајмс оф Израел".

"На врхунцу тешког рата, терет неједнакости је више него икада актуелан", наводи се у једногласној пресуди суда.

Већина Израелаца је по закону обавезна да служи војску, док су ултраортодоксни јеврејски студенти теологије деценијама углавном били изузети. Суд, међутим, није прецизирао како треба спровести закон, нити колико ултраортодоксних студената треба регрутовати.

Процењује се да око 67.000 припадника ултраортодоксне јеврејске верске заједнице Хареди испуњавају услове за војну службу.

Пресуда ће вероватно изазвати драматичне политичке и друштвене последице с обзиром да се Нетанјахуова коалиција ослања на две ултраортодоксне странке.

Подсећања ради, још почетком марта главни сефардски рабин Јицак Јосеф је, поводом тадашњих коментара израелских званичника да би сви грађани требало да буду мобилисани, па чак и ултраортодоксни Јевреји, изјавио да ће сви религиозни Јевреји напустити земљу ако буду присиљени да служе војску.

image