Свет

Немачка опозиција окренула лист? Позивају на мировне преговоре са Русијом

Лидер ЦДУ Фридрих Мерц, који се раније залагао за већу војну помоћ Кијеву, променио је причу и сада позива на што скорије окончање сукоба у Украјини
Немачка опозиција окренула лист? Позивају на мировне преговоре са РусијомGetty © picture alliance / Contributor

Фаворит за следећег немачког канцелара сугерисао је да је време да се тражи мировни споразум са Русијом око Украјине.

Раније је, Фридрих Мерц, лидер опозиције десног центра, више пута притискао Берлин да пружи додатну војну помоћ Украјини, укључујући слање крстарећих ракета дугог домета "таурус" како би "победила у рату".

Сада је, пише "Тајмс", наговестио да би уместо наставка сукоба више волео да види примирје. "Морамо да видимо како да овај сукоб у једном тренутку доведемо до краја", рекао је он за јавни сервис ЗДФ.

Берлин је до сада пружао или обећао војну помоћ Украјини у вредности од 34 милијарде евра, што га чини другим највећим западним покровитељем Украјине после САД.

Мерц је сада рекао да Берлин мора да "настави да помаже" Кијеву али и да гледа у будућност.

"Подржавам одлуке које је влада донела. Верујем да смо урадили премало и прекасно. Увек сам говорио да је требало више да урадимо на почетку. Али сада је 23. јун 2024. Нема смисла гледати уназад две и по године. Гледамо напред".

Анкете показују да ће ЦДУ и њихова баварска подружница постати највећи политички блок у Бундестагу на општим изборима следеће године, што ће Мерцу отворити пролаз ка позицији канцелара. ЦДУ је овог месеца освојио већину на изборима за Европски парламент.

image