Свет

У Немачкој у порасту антисемитизам

Владин званичник задужен за координацију борбе против антисемитизма је рекао да је на инциденте антисемитизма утицао и пораст муслиманске заједнице у Немачкој
У Немачкој у порасту антисемитизамGetty © Royalty-free

Инциденти који се доводе у везу са антисемитизмом у Немачкој порасли су прошле године за око 83 одсто, саопштио је данас систем за надзор РИАС.

Како је оцењено, такве инциденте додатно је подстакао сукоб у Израелу који је почео 7. октобра.

"Отприлике половина од 4.782 забележена антисемитска инцидената била су повезана са антиизраелским активизмом, при чему су многи укључивали релативизацију или порицање холокауста из Другог светског рата", саопштио је РИАС.

У свом извештају о антисемитизму, РИАС је навео инциденте као што је уништавање израелске заставе која је окачена у знак солидарности са Израелом након напада милитантне групе Хамас, а у другом је натпис "Ослободи Палестину од циониста" био је урезан на врата тоалета, а натписи попут "Спаси Израел" и Давидова звезда су били прецртани.

Владин званичник задужен за координацију борбе против антисемитизма Феликс Клајн рекао је да је антисемитизам и пре сукоба у Израелу био у порасту и да је делом вођен крајње десничарском странком Алтернатива за Немачку (АфД).

Клајн је рекао и да је на инциденте антисемитизма утицао и пораст муслиманске заједнице у Немачкој, преноси Ројтерс.

У Немачкој су прошле године такође порасли и антимуслимански инциденти, саопштила је јуче мрежа невладиних организација које прате исламофобију и мржњу према муслимана.

image