Свет

ЕУ отворила приступне преговоре са Молдавијом, обећала помоћ против "хибридних акција Русије"

ЕУ је данас одржала и прву међувладину конференцију на министарском нивоу за отварање приступних преговора са Украјином
ЕУ отворила приступне преговоре са Молдавијом, обећала помоћ против "хибридних акција Русије"© Photo by Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Европска унија одржала је данас прву међувладину конференцију на министарском нивоу за отварање приступних преговора са Молдавијом, саопштено је данас из Савета ЕУ.

Делегацију ЕУ предводила је министарка спољних и европских послова Белгије Адја Лабиб у пратњи комесара за суседство и проширење ЕУ Оливера Вархељија, док је делегацију Молдавије предводио премијер те земље Дорин Речен.

"Честитам Молдавији што је прешла кључну прекретницу на свом путу приступања ЕУ. Отварање приступних преговора само две године након добијања статуса кандидата је сведочанство о одлучности Молдавије да испуни реформску агенду ЕУ. Док отварамо ово ново поглавље у нашим односима, важно је да наставимо марљиво да наставимо са реформским напорима. Будућност Молдавије и њених грађана лежи у Европској унији", рекла је Лабиб.

ЕУ је изразила спремност да настави да пружа сву релевантну подршку Молдавији у "суочавању са изазовима у вези са ратом у Украјини", као и да ојача отпорност, безбедност и стабилност земље у условима, како је саопштено, "хибридних акција Русије".

Раније данас, ЕУ је одржала и прву међувладину конференцију на министарском нивоу за отварање приступних преговора са Украјином, а Лабиб је оценила да је реч о "историјском дану за Украјину и ЕУ".

image