Свет

Моди иде код Путина? "Индија и Русија су и даље на истој страни"

Индијски премијер, према писању медија, долази у Русију почетком јула
Моди иде код Путина? "Индија и Русија су и даље на истој страни"Getty © Sanjeev Verma/Hindustan Times

Предстојећа посета индијског премијера Нарендре Модија Москви показаће свету да су "Индија и Русија и даље на истој страни", каже за РТ шеф евроазијских студија на највећем индијском истраживачком центру за спољну политику "Обзервер рисрч фоундејшн", Нандан Уникришнан.

Моди би, иначе, према писању медија, Русију требало да посети почетком јула, када се очекује и његов састанак са председником Владимиром Путином.

Биће то прва билатерална посета Модија Москви након што је поново изабран за трећи узастопни мандат.

Двојица лидера ће се лично састати после две године – последњи пут су се састали током самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) септембра 2022. у Самарканду у Узбекистану. Моди је последњи пут био у Русији 2019. године када је присуствовао Источном економском форуму у Владивостоку.

"Однос са Русијом је и даље веома, веома важан за Индију, супротно свим гласинама", каже Уникришнан, додајући да су "с обзиром на сложеност тренутне геополитике, билатералне везе на добром месту".

Да Моди иде у посету Русији, први је објавио лист "Трибјун".

"Модијево путовање је значајно не само зато што је то самостална посета, већ и зато што долази тако брзо након што је он освојио трећи мандат и након што је руски председник Владимир Путин поново изабран по пети пут", наводи се.

Јуриј Ушаков, Путинов спољнополитички помоћник потврдио је да се припрема посета, али није прецизирао датум.

Индија се уздржала од резолуција Уједињених нација које осуђују Русију због украјинског сукоба и упркос притиску Запада да се дистанцира од свог традиционалног партнера, одржала је снажне трговинске и дипломатске везе са Москвом

Индија је прошле недеље одбила да потпише и завршно саопштење конференције о Украјини у Швајцарској.

Иако земље одржавају јаке односе, састанак између два лидера је од виталног значаја "да би се отклониле све препреке" за сарадњу.

"Постоје питања у вези са плаћањем између Индије и Русије. Ту је читаво питање војно-техничке сарадње. Ту је и питање ширења економских веза и увођења нових области сарадње", додаје Уникришнан.

Русија је највећи снабдевач Индије оружјем и муницијом, а 2023. године постала је највећи индијски снабдевач нафтом. У финансијској години која се завршава мартом 2024., трговина између Индије и Русије износила је 65,7 милијарди долара, што је повећање од 33 одсто у односу на претходну годину.

image