Свет

Асанж стигао у Аустралију, Стела: Џулијану је потребно време да се опорави и навикне на слободу

У току је конференција "Викиликса", прва се обратила Асанжова адвокатица
Асанж стигао у Аустралију, Стела: Џулијану је потребно време да се опорави и навикне на слободу© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft

Оснивач "Викиликса" Џулијан Асанж стигао је у родну Аустралију, неколико сати након што је званично прихватио споразум о признању кривице у америчком суду на Северним Маријанским острвима.

На почетку конференције "Викиликса" обратила се Асанжова адвокатица, која је саопштила да се Асанж изјаснио кривим, да је одмах по слетању разговарао са премијером Албанезеом, захваливши му што му је спасао живот. 

"Ово је криминализација новинарства и преседан који може да се користи против осталих медија", саопштила је она.

Асанж није разговарао са новинарима по доласку у Канберу, његова супруга је објаснила да ће говорити када буде могао.

"Џулијан је хтео да вам се свима захвалим, али морате да разумете кроз шта је прошао, треба му времена, молим вас да нам дате простора и приватности. Наша породица поново треба да буде породица пре него што он буде говорио", поручила је његова супруга Стела Асанж.

Како је додала, њеном супругу сада треба времена да се навикне на слободу.

"Џулијану треба времена да се опорави. Да се ​​навикне на слободу. Неко ко је прошао сличну ствар јуче ми је рекао да слобода долази полако. И желим да Џулијан има простор да полако поново открије слободу", поручила је Стела.

На питање да ли ће "Викиликс" наставити да објављује, она је поручила да је приоритет Џулијенов опоравак и да ће он увек бранити људска права.

Она је позвала медије да се уједине и супротставе овом преседану.

"Зато што утиче на све вас. То утиче на вашу могућност да упозоравате јавност и без страха објављујете", закључила је она.

Чартер лет ВЈТ199 који путује са Сајпана слетео је на аеродром у Канбери у среду увече по локалном времену након шест сати путовања.

Асанжа су дочекали супруга Стела, отац Џон Шиптон, као и велики број присталица и новинара. У његовој пратњи били су амбасадор Аустралије у САД Кевин Руд, високи комесар Велике Британије Стивен Смит и његова адвокатица Џенифер Робинсон.

Асанж је оптужен за незаконито прибављање и обелодањивање материјала националне безбедности који расветљавају наводне америчке ратне злочине. Он се раније данас изјаснио кривим по једној тачки оптужнице за заверу ради добијања и ширења информација о националној одбрани на америчком суду у Сајпану, и осуђен је на пет година – колико је већ и одслужио у лондонском затвору са максималним обезбеђењем Белмарш.

image