Шта је Сајпан: Пацифички тропски рај у ком је Асанж признао кривицу

Оснивач "Викиликса" није желео да крочи на континентални део САД, због чега је кривицу признао у изолованој острвској америчкој територији на Пацифику

Острво Сајпан - део тропског архипелага Северних Маријанских Острва - до јуче је било познато по својим дугим, пешчаним плажама и тиркизном мору. Међутим, оно се изненада нашло у центру правно-политичке драме око најпознатијег узбуњивача на свету - Џулијана Асанжа.

Оснивач "Викиликса" је признао кривицу у процесу који се против њега водио због одавања америчких државних тајни, као део споразума са америчким Министарством правде, чиме је осигурао своју слободу.

Он ће своје признање изрећи у једној од најизолованијих америчких савезних судница, која се налази управо на Сајпану, највећем од 14 Северних Маријанских Острва.

Комонвелт Северних Маријанских Острва, који се налази у Пацифику, око 2.400 километара западно од Филипина, сачињен је од 14 острва. На њима живи око 56.000 људи - углавном на највећем острву, Сајпану. Већину становништва чине људи азијског порекла, претежно Филипинци, док око четвртина њих припада аутохтоном народу Чаморо.

Око 60 одсто становништва острва су амерички држављани, док су преосталих 40 одсто страни радници, према подацима Канцеларије за одговорност америчке владе из 2020. године. Сајпан је последњих година постао популарна дестинација за туристе из Кореје и Кине.

Занимљиво је да су та острва једини део САД у који кинески држављани могу да уђу без визе.

Та острва су раније била шпанска, немачка и јапанска колонија, а током Другог светског рата на њима су вођене крваве борбе између Јапанаца и Американца.

Под америчку контролу долазе након капитулације Јапана 1945. године, а становници острва на референдуму 1975. године гласају да територија добије статус комонвелта у оквиру САД - што је формално и постала девет година касније.

Маријанска Острва имају статус неинкорпориране територије САД, што значи да њихови становници имају држављанство САД, али да не могу да гласају на председничким изборима.

Грађани Маријанских Острва бирају једног члана Представничког дома америчког Конгреса, који може да учествује у дебатама, али не и да гласа. У том погледу, статус те територије наликује на положај Порторика и Гуама.

У САД постоји скоро 100 окружних судова - али онај на Сајпану је најмањи у земљи и најудаљенији од главног града земље. Према писању америчких медија, Асанж је изабрао то острво зато што није желео да путује у континентални део САД.