Свет

"Скрајнута" Мелони љута: Мршава подршка за Фон дер Лајен 2.0, ЕУ је "инвазивни бирократски џин"

Италијанска премијерка поново је искључена из одлучивања о главним положајима у ЕУ
"Скрајнута" Мелони љута: Мршава подршка за Фон дер Лајен 2.0, ЕУ је "инвазивни бирократски џин"Getty © Alessandra Benedetti - Corbis / Contributor

Ђорђа Мелони је упозорила да Урсула фон дер Лајен има само "крхку већину" за други мандат на челу Европске комисије, осим ако договор о расподели највиших послова у блоку не узме у обзир захтеве Рима.

Италијанска премијерка је критиковала групу од шест центристичких лидера ЕУ што су закључили споразум, а да је опет нису консултовали, пише "Фајненшел тајмс".

Она је консензус постигнут без њених десних Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР) назвала "грешком" и упозорила да су кандидати "суђени да имају потешкоћа у европском законодавству".

Фон дер Лајенова треба да обезбеди подршку 27 лидера ЕУ, а затим и већину у Европском парламенту да би остала на тој функцији. ЕЦР је постала трећа највећа група у законодавном телу ЕУ након избора почетком месеца.

Оштре критике италијанске лидерке уследиле су дан након што су се званичници који представљају три европске центристичке политичке групе договорили - без ње - о кандидатима за највиша места у блоку.

Заједно са Фон дер Лајеновом, на листи се налазе бивши премијер Португала Антонио Коста - социјалдемократа - као следећи председник Европског савета и либерална премијерка Естоније Каја Калас, као шеф дипломатије блока.

Мелонијеву су и раније овог месеца "заборавили" да консултују лидери исте три центристичке групе, укључујући француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца, који су се незванично састали и разговарали о именовању званичника ЕУ.

Један дипломата ЕУ је рекао да се чини да је у питању "политичка намера да се покаже да Мелонијева није политичка снага".

Подсећања ради, Макрон је после катастрофалног резултата своје групе на европским изборима и победе деснице, расписао ванредне изборе. Шолц и даље покушава да изиграва "политичку снагу" иако је његова владајућа коалиција "кикснула" на изборима за Европски парламент.

Мелонијева је оценила да је "надреално" да се мишљење европских бирача не узима у обзир приликом "расподеле" положаја у Бриселу.

"Има оних који тврде да грађани нису довољно мудри да доносе одређене одлуке и да је олигархија једини прихватљив облик демократије, али ја се не слажем", рекла је Мелонијева обраћајући се италијанском парламенту.

Она је оценила да лидери ЕУ нису вољни да признају да су многи гласачи незадовољни ЕУ, коју је назвала "инвазивним бирократским џином" и затражила да Италија добије улогу европског комесара који ће се позабавити бирократијом, преноси "Политико".

Технички, Фон дер Лајенова не треба подршку свих лидера ЕУ да би била изабрана за још један мандат. Она може да прође уз подршку већине њих и без подршке италијанске премијерке.

Али политички, ово је осетљиво. Мелонијева није само лидер треће по величини економије у блоку, већ је и један од ретких европских лидера који су са европских избора изашли јачи.

Лидери ЕУ састају се у четвртак и петак у Бриселу како би потврдили свој избор дипломата. Европски парламент би могао да гласа о другом мандату Фон дер Лајенове средином јула.

image