Свет

Амерички амбасадор: Кинеска техничка подршка Русији "велика грешка"

Амбасадор САД у Пекингу Николас Барнс је рекао и да "Кина није неутрална", као и да је "ефективно стала на страну Русије у овом рату".
Амерички амбасадор: Кинеска техничка подршка Русији "велика грешка"Getty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu

Амерички амбасадор у Пекингу Николас Барнс оценио је данас да је "подршка Кине потпуној инвазији Русије на Украјину" кроз обезбеђивање технологије за ракете и друго оружје "велика грешка".

У говору у кинеском финансијском центру у Шангају, Барнс је такође рекао да је руска инвазија, која сада траје већ трећу годину, постала "егзистенцијална криза" у Европи.

Он је рекао да је, упркос својим тврдњама о неутралности, Кина стала на страну Русије, пружајући јој низ технологија.

"Мислим да је велика грешка дозволити кинеским компанијама, хиљадама, да шаљу толико компоненти, технолошких компоненти, микропроцесора (и) нитроцелулозе у Русију да ојачају одбрамбену индустријску базу Руске Федерације за овај брутални рат", рекао је Бернс, преноси Асошиејтед прес (АП).

Нагласио је да "Кина није неутрална" и да је "ефективно стала на страну Русије у овом рату". Додао је да је та одлука директно у супротности са дугогодишњим инсистирањем Кине на "суверенитету и територијалном интегритету".

Кина је такође велики купац руске нафте и гаса, преноси АП. Пре почетка руске војне операције у Украјини у фебруару 2022, Кина и Русија потписале су споразум којим се заветују на "неограничено пријатељство".

Кина је, такође, окривила НАТО за провоцирање Русије и руског председника Владимира Путина.

Односи Вашингтона и Пекинга и даље су оптерећени трговином, територијалним споровима и питањем Тајвана. САД одржавају блиске политичке и војне односе са Тајваном упркос недостатку формалних дипломатских веза.

image