Свет

УН оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице

У Појасу Газе је од октобра 2023. године убијено више здравствених радника од укупног броја погинулих у свим сукобима широм света у 2021. и 2022. години заједно
УН оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице© Tanjug/AP Photo/Jehad Alshrafi

Уједињене нације су оптужиле Израел за "систематске нападе" на болнице, док је британска добротворна организација "Медицинска помоћ за Палестинце" осудила убиство 500 здравствених радника од почетка рата у Појасу Газе, пренели су данас медији.

"Ова убиства су се догодила у контексту систематских напада на болнице и друге медицинске установе уз кршење ратних закона", саопштила је канцеларија Високог комесара УН за људска права, преноси портал "Политико".

Та британска добротворна организација је саопштила је да је од почетка израелске војне офанзиве у октобру 2023. године, 500 здравствених радника убијено у Појасу Газе.

"То значи да је у просеку двоје здравствених радника убијано свакога дана, при чему један на сваких 40 здравствених радника, односно 2,5 одсто, више није жив", саопштила је данас британска организација "Медицинска помоћ за Палестинце".

У Појасу Газе је од октобра 2023. године убијено више здравствених радника од укупног броја погинулих у "свим сукобима широм света у 2021. и 2022. години заједно", наводи се у саопштењу.

Напади на болнице се сматрају ратним злочином према међународном праву, али болнице могу изгубити свој заштићени статус ако се користе у војне сврхе.

Након напада Хамаса на југ Израела у којем је убијено више од 1.000 људи, Израел је узвратио војном кампањом на Појас Газе у којој је до сада погинуло више до 37.000 људи.

Израел већ месецима има несугласице са УН, посебно због тога што је генерални секретар УН Антонио Гутереш у октобру оптужио Израел за "56 година окупације".

Израел је у јануару ове године захтевао смену генералног секретара УН Антонија Гутереша.

image