Свет

Окршај Израела и Хезболаха: Јужни Либан претворен у "ничију земљу"

Готово свакодневно ваздушно бомбардовање, гранатирање и коришћење запаљивог белог фосфора учинили су велики део пограничног простора северно од Плаве линије ненастањивим
Окршај Израела и Хезболаха: Јужни Либан претворен у "ничију земљу"© Tanjug/AP Photo/Hussein Malla

Током скоро девет месеци тињајућег сукоба са милитантном групом Хезболах, израелска војска је опустошила делове јужног Либана.

Док се дипломате боре да спрече рат пуног размера који би могао да запали регион, у израелским нападима су уништени или тешко оштећени инфраструктура,  стамбене зграде, пољопривредно земљиште и шуме.

У раштрканим селима и градовима који се налазе на граници, читава насеља су сравњена са земљом, пише "Фајненшел тајмс".

На основу сателитских снимака, радарских података и владиних статистика, као и разговора са локалним и државним званичницима, истраживачима, радницима цивилне заштите и становницима види се да се већина разарања догодила у оквиру коридора од пет километара северно од Плаве линије, границе између две земље коју су повукле Уједињене нације.

Подаци које је прикупио ФТ сугеришу да је, током трајања преговора, израелска војска користила силу како би створила "нову реалност" на терену.

Готово свакодневно ваздушно бомбардовање, гранатирање и коришћење запаљивог белог фосфора учинили су велики део пограничног простора северно од Плаве линије ненастањивим.

То је довело до стварања појаса који подсећа на "тампон зону", коју Израел жели да успостави у Либану. У њој је остала само шачица цивила. Већина зграда је празна, а многи домови су уништени.

Покушаји да се преговара о споразуму који би укључивао повлачење Хезболаха са границе нису успели, а погранично подручје је постало дефакто војна зона, којом патролирају борци те либанске милитантне организације, либанске оружане снаге и мировне снаге УН.

Десетине хиљада људи расељено у Либану и Израелу

Више од 95.000 људи присилно је расељено на југу Либана, према подацима УН. У израелским ударима убијено је према подацима ФТ-ја, више од 90 цивила и 300 бораца Хезболаха - више милитаната него што је погинуло у бруталном једномесечном рату 2006.

У нападима Хезболаха на северни Израел убијено је више десетина војника и цивила, док је расељено око 60.000 људи, према подацима израелске владе и тог британског листа.

Дипломатски преговори које предводе САД нису дали резултата: Израел од Хезболаха тражи да са границе повуче своје снаге — укључујући елитну јединицу Радван — док милитантна група инсистира да неће пристати на договор док не дође до прекида ватре у Гази.

Хезболах и даље изводи свакодневне операције против циљева у Израелу. У пракси, повлачење њихових бораца било би практично незамисливо, кажу аналитичари, дипломате, либански званичници и људи упознати са размишљањем Хезболаха.

Та организација није само најмоћнија војна и политичка снага у Либану, већ контролише и читав јужни део земље, где је деценијама дубоко усађена у локалну заједницу.

"Тражити од нас да се повучемо са југа је исто као да тражите од рибе да не плива у мору", рекао је неименовани борац Хезболаха.

Страхови од избијања отвореног рата између Хезболаха и Израела су повећани последњих недеља, уз све ратоборнију реторику која долази са обе стране. Милитантна група је прошле недеље објавила снимке локација дубоко у Израелу, док је Израел извршио атентате на високорангиране команданте Хезболаха.

Високи либански званичник је рекао да је питање да ли ће дипломатија и дефакто тампон зона бити довољни да се спречи шири рат.

"Или ће (Израел) желети да прошири рат и покуша да са својим глупим планом у потпуности елиминише Хезболах", рекао је званичник.

Одговарајући на питања, високи израелски војни званичник је за "Фајненшел тајмс" демантовао да његова земља успоставља тампон зону на југу Либана.

"Ми само желимо да се Хезболах повуче. Немамо проблем са мировним трупама УН, либанским оружаним снагама или либанским цивилима који тамо бораве , али морамо да 'очистимо' подручје од присуства Хезболаха", рекао је он.

Израелски званичник је додао да они "представљају директну претњу израелским домовима", те да постоји "тактичка потреба да се обезбеди безбедност за становнике Израела".

image