Свет

"Дејли колер": Пентагон нема појма шта се десило с делом оружја испорученог Кијеву

Због лоше комуникације између украјинских и америчких снага недостају извештаји о томе где завршава опрема коју САД шаљу
"Дејли колер": Пентагон нема појма шта се десило с делом оружја испорученог Кијеву© Photo by Alex Wong/Getty Images

Пентагон не зна шта се догодило са оружјем вредним 62 милиона долара испорученим Кијеву, пише "Дејли колер", позивајући се на Извештај генералног инспектора Канцеларије за одбрану.

Упркос томе што је употребу овог оружја требало пратити све до њеног крајњег корисника, проблеми у извештавању и комуникацији између америчких и украјинских снага довели су до тога да уопште нема информација о томе шта је од опреме уништено, изгубљено или преусмерено.

"Одсуство благовременог и потпуног извештавања о губицима заједно са недостатком детаљне анализе извештаја о губитку, омета Министарство одбране да испрати било каква потенцијална кршења одбрамбених прописа", наводи се у извештају генералног инспектора.

Канцеларија за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) Европске команде САД није доследно добијала рутинске или детаљне извештаје о губицима од украјинских снага, упркос протоколима и стандардима.

У просеку, време које је пролазило од губитка "одбрамбеног предмета" до тренутка коначног извештаја о губитку било је 301 дан, иако прописи захтевају да то буде до 30 дана.

Американци нису анализирали постојеће извештаје о оружју које су Руси могли да заплене, а уз то, немогуће је утврдити да ли је помоћ САД у оружју преусмерена – па тако генерални инспектор у свом извештају наводи да "наставља да истражује наводе о криминалном понашању у вези са безбедносном помоћи САД Украјини".

САД су Украјини од почетка специјалне војне операције послале више од 70 милијарди долара помоћи. Украјина је тражила од својих западних савезника да обезбеде оружје јер њена сопствена одбрамбена индустријска база није тако напредна или велика као руска.

Фондација "Дејли колер њуз" недавно је известила и да је оружје у вредности од више од милијарду долара "скинуто са линије фронта", укључујући тенкове, беспилотне летелице, ракетне системе и бомбе.

image