Свет

Зеленски у Бриселу: Потписан безбедносни споразум са ЕУ, најављено решење за украјинску кризу?

Осим споразума са ЕУ, потписани су и безбедносни споразуми са Литванијом и Естонијом, а Владимир Зеленски је данас изјавио и да Украјина не жели да рат траје годинама, због чега се у наредних неколико месеци мора представити нови план регулисања украјинске кризе
Зеленски у Бриселу: Потписан безбедносни споразум са ЕУ, најављено решење за украјинску кризу?Getty © Sedat Suna / Stringer

Владимир Зеленски допутовао је данас у Брисел, где је потписао први безбедносни споразум са Европском унијом.

Према писању телеграм канала украјинског портала "Страна.уа", у документу ће бити наведене обавезе свих 27 чланица Уније према Украјини, "без обзира на било какве институционалне промене унутар ЕУ". 

Осим споразума са ЕУ, потписани су и одвојени безбедносни споразуми са Литванијом и Естонијом, преносе "РИА Новости".  

Владимир Зеленски ће, такође, учествовати и на седници Европског савета, док НАТО најављује и сусрет са генералним секретаром Алијансе Јенсом Столтенбергом у седишту Алијансе у Бриселу.

Зеленски је из Брисела објавио видео-поруку на Телеграму, у којој говори да ће на седници Европског савета "захвалити свим лидерима Европе на јединству и потврди тога да је наш европски пут неповратан". 

Такође, најављену су и билатерални састанци са европским лидерима. 

У међувремену, медији преносе да је Зеленски из Брисела изјавио да "Украјина не жели да одуговлачи са ратом", те да Украјинци "не желе да он траје годинама". 

"Треба да ставимо на сто план регулисања (ситуације) у наредних неколико месеци", рекао је он, уз коментар да планира да у скорије време буде осмишљен и план за други мировни самит ове године, за који је претходно рекао да би требало да резултира окончањем сукоба и да би у њему требало да учествује и Русија. 

image