Свет

Пољска десница жели да са Орбаном формира групу у ЕП

Уколико Пољаци напусте групу Европских конзервативаца и реформиста, то би био велики ударац за италијанску премијерку Ђорђу Мелони
Пољска десница жели да са Орбаном формира групу у ЕПGetty © Omar Marques/Anadolu Agency

Пољска десничарска Партија права и правде (ПиС) разматра напуштање савеза у Европском парламенту са Браћом Италије премијерке Ђорђе Мелони и у преговорима је са другим десним партијама о формирању нове групе.

Међу њима се налази Фидес мађарског премијера Виктора Орбана, Акција незадовољних грађана (АНО) некадашњег чешког премијера Андреја Бабиша и Словеначка демократска странка (СДС) Јанеза Јанше.

"Сасвим је очигледно да бисмо могли да се ујединимо на географској, а не идеолошкој платформи. Све мање ме занимају сви ти идеолошки елементи слагалице", рекао је бивши пољски премијер Матеуш Моравјецки за "Политико".

Моравјецки је додао да је у контакту са представницима других делегација.

Тај потез би био велики ударац за Мелонијеву, пошто је њена група Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР) недавно порасла и постала трећа највећа снага у парламенту.

ЕЦР је сада трећа највећа група у Европским парламенту, испред либерала, са ПиС-ом (20 посланика) и Браћом Италије (24) као две највеће странке.

Унутрашњи преговори у ЕЦР-у између пољске и италијанске делегације постали су напети, након што је ЕЦР отказао састанак у среду и одложио га за 3. јул, само дан пре неформалног рока за регистрацију политичких група.

"Ми смо у преговорима са ЕЦР-ом и ово је главни фактор који ће одлучити о нашој будућности", рекао је Моравјецки. Упитан да ли је ово била пука преговарачка тактика за подизање цене боравка у ЕЦР-у, Моравјецки је рекао да "не би то рекао, не".

"Разматрамо обе опције. Рекао бих да је вероватноћа 50 према 50 (да ћемо напустити групацију)", рекао је Моравјецки, додајући да "није гарантовано" да ће ПиС остати у ЕЦР-у.

Моравјецки је сугерисао да достизање потребног броја за формирање нове групе неће бити проблем, и навео да би она могла имати 40 или 50 посланика.

Он је додао и да је у контакту са литванским чланом ЕЦР-а Валдемаром Томашевским у вези придруживања групи. "Потенцијално бисмо могли да имамо велику групу", рекао је он.

Нова група би се могла да се зове ЦЕЕ, што је скраћеница за Централну и Источну Европу, или "Група три мора", иако је Моравјецки рекао да је ово друго "пробно".

Партија Смер словачког премијера Роберта Фица није део преговора, истакао је Моравјецки, додајући да са њим није разговарао. Смер жели да се поново придружи групи Социјалиста и демократа, изјавио је у среду словачки председник Петер Пелегрини.

Бабиш, који је недавно напустио групу Обновимо Европу, рекао је ове недеље да је заинтересован за формирање нове групације која би била против миграција и зелене политике актуелне бриселске администрације, али није прецизирао могуће чланове, преносе чешки медији.

Један од посланика словеначког СДС-а у Европском парламенту је демантовао његова странка разматра напуштање Европске народне партије (ЕПП) десног центра. Моравјецки и Јанша разговарали су 17. јуна у Бриселу.

Немачки магазин "Шпигл" је раније објавио да неколико десничарских партија, предвођених Алтернативом за Немачку (АфД), разматра оснивање нове групе у ЕП, која би могла да се зове "Суверенисти".

Мелони је критиковала главне центристичке групе због вођења преговора иза кулиса о највишим пословима у ЕУ без њеног учешћа.

image