Свет

Прво семе пиринча убрано на кинеској свемирској станици стигло на Земљу

Да би се задовољиле потребе астронаута током дугих путовања у свемир, неопходно је обезбедити да се биљке успешно размножавају у космосу
Прво семе пиринча убрано на кинеској свемирској станици стигло на Земљуwww.globallookpress.com © © Xinhua

Прве саднице пиринча на свету убране у космосу испоручене су данас у Пекинг у посебној капсули по повратку посаде свемирског брода "Шенџоу 14" у недељу увече.

Уз пиринач, експериментално семе биљке арабидопсис талиана (скупљен), такође је брзо расло у свемирској станици. Две биљке су после 120 дана култивације у свемиру завршиле цео процес раста, од семена до семена.

Пиринач који храни скоро половину светске популације, сматра се главним кандидатом за систем одржавања живота у будућим истраживањима дубоког свемира са људском посадом.

Скупљен је зимска биљка са релативно кратким животним циклусом и често се користи у биљној биологији и генетици.

Да би људска бића дуго преживела у свемиру, неопходно је обезбедити да се биљке успешно размножавају у космосу, кажу стручњаци. Стога је коришћење свемирске микрогравитације за узгој пиринча један од важних праваца истраживања свемирске ботанике.

Раније су само скупљен, репица, грашак и пшеница успешно расли од семена до семена у свемирском окружењу, али пиринач у таквим околностима није могао да заврши пуни циклус раста.

Експериментално семе пиринча донето је у свемир помоћу лабораторијског модула крајем јула. Експеримент је званично покренут 29. јула инјекцијом хранљивих материја и закључен је 25. новембра. Током овог процеса, скупљен и пиринач су ницали, расли, цветали и родили семе.

Прелиминарни резултати су показали да су биљке пиринча постале лабавије и са већим угловима листова. Пиринач овалног зрна се смањио, док дужина пиринча дугуљастог зрна није била значајно промењена.

Проблем узгоја хране у свемиру мора да се реши

Сарадник из Центра за изврсност у молекуларним наукама о биљкама Кинеске академије наука, Зенг Хеђонг, рекао је да развој истраживања дубоког свемира са људском посадом напредује, чак и када је у питању слетање на Марс, али да је немогуће ослонити се само на храну донету са Земље да би се задовољиле потребе дугорочних путовања у свемир. Према његовим речима, проблем узгоја хране у свемиру мора да се реши.

Напоменуо је да будућа производња свемирских усева мора да се одвија у потпуно затвореном вештачком окружењу. Због тога усеви који се гаје у свемиру морају да испуњавају захтеве приноса и квалитета, високе ефикасности и ниске потрошње енергије.

image
VV inauguration
banner