Свет

Си Ђинпинг: Све земље света да се придржавају златног правила – нема спољног мешања

Лидер Кине је, говорећи на догађају поводом обележавања 70 година од формулисања водећих принципа кинеске спољне политике, изнео неколико принципа којима би све земље света требало да се воде
Си Ђинпинг: Све земље света да се придржавају златног правила – нема спољног мешања© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Државе света би требало да се придржавају златног правила немешања у унутрашњу политику других земаља и не смеју да дозволе да једна приморава другу да изабере страну, рекао је председник Кине Си Ђинпинг, говорећи на догађају поводом обележавања 70 година од формулисања водећих принципа кинеске спољне политике.

"Морамо се заједнички супротстављати свакоме ко намеће своју вољу другима, успротивити се блоковској конфронтацији и уједињењу у малим круговима", нагласио је кинески лидер.

Земље морају да деле одговорност за одржавање мира, немогуће је тежити само сопственој безбедности, поручио је Си Ђинпинг.

Међународне послове би требало решавати уз договор са свим земљама, а не само са оним "које имају јачу руку", навео је лидер Кине и објаснио да ће, без правичности и правде, политика моћи да цвета а закон џунгле ће постати свеприсутан.

Циљеви и принципи Повеље Уједињених нација нису застарели, већ су постали још важнији и ауторитет и централни положај УН треба само да јача, навео је кинески лидер.

Према његовим речима, односи међу државама би требало да теже "једнакости, узајамном поштовању и поверењу".

Лидер Кине је указао на потребу да се међусобно поштују суштински интереси и развојни путеви које државе бирају самостално.

Си је позвао на изградњу "мостова" сарадње у светској економији и поручио да Кина никада неће напустити пут мирног развоја.

"Суочавајући се са историјом мира или рата, јединства или конфронтације, морамо да преносимо дух и конотацију 'пет принципа' мирног суживота”, поручио је Си.

Пет принципа мирног суживота је споразум Индије и Кине о Тибету потписан 1954. године. Према формулацији тадашњег премијера Државног савета Народне Републике Кине Џоу Енлаја, принципи су укључивали међусобно поштовање суверенитета и територијалног интегритета, међусобно ненападање, међусобно немешање у унутрашње ствари друге стране, једнакост и обострану корист, и миран суживот.

image