Свет

САД критиковале нови мађарски закон као антидемократски

Мађарски премијер Виктор Орбан је негирао оптужбе да подрива демократију након усвајања поменутог закона
САД критиковале нови мађарски закон као антидемократски© Simona Granati - Corbis / Contributor

Сједињене Америчке Државе критиковале су данас нови мађарски Закон о суверенитету, оценивши га као антидемократски након што је мађарска Канцеларија за заштиту суверенитета покренула истрагу против два органа за борбу против корупције.

"Покушај мађарске владе да узнемирава, застрашује и кажњава независне организације у супротности је са принципима демократског управљања укорењеним у владавини права", наведено је у саопштењу Стејт департмента, преноси Ројтерс.

Закон, који је усвојен у децембру 2023, забрањује страно финансирање партија или група које се кандидују за изборе, а за кршење закона запрећена је казна до три године затвора, наводи Ројтерс.

Канцеларија за заштиту суверенитета покренула је у уторак истрагу против мађарске антикорупцијске организације Транспаренси интернешнел (ТИ) и онлајн истраживачке куће "Atlatszo.hu", која се фокусира на корупцију.

Закон је критиковао амерички Стејт департмент, као и стручњаци за уставно право из Савета Европе, који су оценили да би он могао да има "застрашујући ефекат" на слободну и демократску дебату у Мађарској.

Мађарски премијер Виктор Орбан је негирао оптужбе да подрива демократију након усвајања поменутог закона.

image