Свет

"Џо, време је да се повучеш": Како је (либерална) Америка реаговала на Бајденов дебатни дебакл

Благо речено катастрофалан наступ актуелног америчког председника у дебати са својим републиканским изазивачем успео је да учини нешто што је мало ко веровао да је могуће – ујединио је либералне медије у позивима Бајдену да се повуче из председничке трке
"Џо, време је да се повучеш": Како је (либерална) Америка реаговала на Бајденов дебатни дебакл© Justin Sullivan

"Заиста не знам шта је рекао на крају те реченице, а мислим да не зна ни он."

Ова реченица републиканског председничког кандидата Доналда Трампа након једног од многих неуспешних покушаја његовог ривала, актуелног америчког председника Џозефа Бајдена, да формулише смислену реченицу, вероватно ће остати најупечатљивији моменат синоћне дебате.

А упечатљивих момената није мањкало. Било да је реч о Бајденовој тврдњи да је "победио (амерички програм социјалне заштите) Медикејд", или Трамповој изјави да је његов демократски противник "Палестинац, и то лош", учесници дебате су неутралним посматрачима дали много повода за смех.

Осим, наравно, ако није реч о америчким држављанима, који су (још једном) имали прилику да се увере да је њихов актуелни председник осамдесетједногодишњак који очигледно има проблема да формулише и најједноставније реченице.

Управо је Бајденова потпуна немоћ да се успротиви Трампу, који је и поред чињенице да је пре неколико дана напунио 78 година, деловао једнако оштро као пре четири или осам година, привукло највећу пажњу либералних медија.

Стиче се утисак да су они, можда и први пут, прекинули својеврсни "завет ћутања" о старости и психофизичким капацитетима актуелног председника, коначно признајући да он није дорастао да изнесе још једну кампању.

Потпуни потоп Бајденове кампање

Свега неколико сати након окончања дебате, скоро сви "мејнстрим" медији, али и добар део њихових колумниста, био је уједињен око једне ствари – Џозеф Бајден би требало да се повуче из председничке трке.

Било да је реч о демократским конгресменима, политичким стратезима или истраживачима јавног мњења, мање више сви су истакли – углавном у анонимним изјавама за медији – да овакав Бајден нема шансе у директном обрачуну са Трампом.

Магазин "Политико", који је по својим ставовима неупоредиво ближи Бајдену него Трампу, дебату је назвао "катастрофом" за актуелног председника, додајући да "демократе ово неће моћи да спинују".

"Расправљајући се с бившим председником Доналдом Трампом са храпавим гласом, лутајућим очима, бледим теном и застојима у говору, Бајденов наступ је понекад био неразумљив. И иако је Трамп пунио своје одговоре лажима, постојало је само једно одлучујуће питање: Бајденове године", објавио је тај магазин.

Колумниста "Њујорк тајмса" и добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман је Бајдена назвао "најбољим председником у свом животу", додајући да је "ипак време да се повуче". Сличне ставове деле и други познати колумнисти тог листа, Томас Фридман (познат као један од најагресивнијих заступника агресије на СРЈ 1999) и Николас Кристоф.

Комунисткиња "Вашингтон поста" Моника Хес је отишла корак даље и у свом тексту отворено позвала прву даму Џил Бајден да "разговара са својим мужем" и убеди га да се повуче.

Реакције нису биле ништа боље ни на друштвеним мрежама – напротив. 

Милијардер и власник "Тесле" Илон Маск је на Иксу написао да је дебата "припрема за смену Бајдена", као и да су једини победник дебате – мимови.

Један од најутицајнијих америчких политичких аналитичара и председник "Јурежа групе" Ијан Бремер написао је да ово био "убедљиво најгори дан Бајденове кампање до сад", као и да је "незамисливо да неко ко није партијски острашћен може да верује да је актуелни председник способан за још један мандат".

Meђутим, према првим наводима из Бајденовог изборног штаба, актуелни председник не планира да одустане од кандидатуре. Једно је сигурно – у Трамповом штабу не могу да буду незадовољни ако тако и остане.

image