Свет

Шпанија се придружила Јужној Африци у тужби против Израела, представљена документа

Јужна Африка је прошлог децембра поднела тужбу против Израела због рата у Гази, истакавши да је Израел прекршио своје обавезе из Конвенције о геноциду
Шпанија се придружила Јужној Африци у тужби против Израела, представљена документа© Photo By Eduardo Parra/Europa Press via Getty Images

Влада Шпаније представила је данас Међународном суду правде (ИЦЈ) документе за придруживање тужби Јужне Африке против Израела за геноцид због сукоба у Појасу Газе.

"Наш једини циљ је да ставимо тачку на рат (у Појасу Газе) и допринесемо примени решења о две државе, јер би то, према мишљењу владе (премијера) Педра Санчеза, била једина гаранција да Палестинци и Израелци могу да живе заједно у миру и безбедности", рекао је министар спољних послова Хозе Мануел Албарес, преноси шпански Еј-Би-Си (АБЦ).

Шпанија је почетком јуна најавила да ће се придружити поменутом јужноафричком поступку.

Она је друга европска држава након Ирске, која се придружила поступку, а ту су, такође, и Чиле и Мексико.

Јужна Африка је прошлог децембра поднела тужбу против Израела због рата у Гази, истакавши да је Израел прекршио своје обавезе из Конвенције о геноциду.
Суд је у мају наредио Израелу да спречи акте геноцида над Палестинцима и учини више како би помогао цивилима.

Као одговор на хитан захтев који је поднела Јужна Африка, МСП је такође наредио Израелу да "одмах заустави своју војну офанзиву и сваку другу акцију у провинцији Рафа".

image