Свет

Нови шеф НАТО-а није расположен да издваја више пара на одбрану

Лидери ЕУ критиковали су Рутеа због његовог противљења "пумпању" заједничког буџета за одбрану
Нови шеф НАТО-а није расположен да издваја више пара на одбрануGetty © Sean Gallup / Staff

Лидери ЕУ критиковали су одлазећег холандског премијера Марка Рутеа због његовог противљења трошењу већег дела буџета блока на унапређење одбрамбених способности уније, рекао је пољски премијер Доналд Туск.

Питање да ли ЕУ треба да има заједнички дуг за финансирање одбрамбених пројеката било је "врућа тема" на самиту Европског савета коме је присуствовао и Владимир Зеленски.

Немачки канцелар Олаф Шолц и Руте, обојица заговорници пооштравања фискалних правила блока, били су против уношења више новца ЕУ у заједничко финансирање одбране.

Али остали лидери су поставили питање зашто би од свих људи баш Руте - који ће у октобру преузети дужност генералног секретара НАТО-а - желео да спречи блок да улаже у своју безбедност, рекао је Туск новинарима.

"Сви, скоро сви, гласно су подсетили Марка Рутеа да ће ускоро преузети улогу генералног секретара НАТО-а и да треба да учини све да Европа не штеди новац или ресурсе", рекао је Туск.

"Било је мало незгодно... Видео сам му руменило на лицу након што су му сви указали: 'Чекај мало, човече, требало би да мобилишеш све да троше више, а не мање, на одбрану'", додао је Туск.

Пољска троши скоро четири процента свог БДП-а на одбрану, што је двоструко више од циља НАТО-а од два процента.

"Преузимамо овај терет... ради безбедности целе Европе", рекао је Туск, додајући да га "заиста љуте" аргументи које је чуо против заједничке потрошње.

Под Рутеовим 14-годишњим руководством, Холандија никада није испунила стандард од 2 одсто, подсећа "Политико".

image