Свет

Покушај пуча у Боливији: Шестомесечни "превентивни притвор" за бившег начелника војске

Хуан Хосе Зуњига Масијас оптужен је за тероризам и оружану побуну, рекао је тужилац
Покушај пуча у Боливији: Шестомесечни "превентивни притвор" за бившег начелника војскеGetty © Anadolu / Contributor

Бивши начелник боливијске војске оптужен да је предводио неуспели покушај државног удара добио је шест месеци "превентивног притвора", саопштено је из тужилаштва, док је председник поново негирао да је напад био "ауто-пуч" осмишљен да подигне његову популарност.

Генерал Хуан Хосе Зуњига Масијас оптужен је за тероризам и оружану побуну, рекао је државни тужилац Сезар Сајлес. Зуњига је рекао да је следио наређење председника Луиса Арсеа.

"Председник ми је рекао да је ситуација за****на и да му треба нешто да подигне своју популарност", тврди је генерал.

Ако Зуњига буде проглашен кривим, за тероризам би могао да добије затворску казну од 15 до 20 година затвора, а за оружану побуну од пет до 15 година.

Тужилац Сајлес је рекао да је канцеларија државног тужиоца затражила шестомесечни притвор за Зуњигу и да су други владини органи, укључујући министарство одбране и министарство унутрашњих послова, подржали захтев "због важности и озбиљности догађаја који су се десили".

"Овај превентивни притвор који је судија одредио ће несумњиво представљати преседан и добар сигнал да ова истрага може да настави да напредује", рекао је Сајлес.

У интервјуу за Асошијетед прес, Арсе је још једном негирао да је напад на владину палату био "ауто-пуч" поручивши: "Нисам побегао, остао сам да браним демократију".

image