Свет

Белорусија упозорава: Ситуација на граници са Украјином све напетија

Запад покушава да увуче Минск у рат, али ми радимо све како бисмо одржали мир на белоруском тлу, поручују данас из МО Белорусије
Белорусија упозорава: Ситуација на граници са Украјином све напетијаGetty © SOPA Images / Contributor

Ситуација на граници са Украјином све је напетија, а украјинска војска, без обзира на велике губитке и проблеме на фронту, размешта војску у близини наше границе, упозоравају из Министарства одбране Белорусије. 

"Имамо информације да Украјина доводи трупе, оружје и војну опрему на наше границе. Конкретно, у Житомирској области стационирана су америчка борбена возила пешадије, вишецевни ракетни системи, тешка артиљерија великог домета и друга техника", наводи се у поруци објављеној на Телеграму. 

МО Белорусије додаје да је коалиција западних земаља покренула жесток сукоб у близини белоруске територије. 

"Они покушавају да увуку нашу земљу у рат. У овим тешким условима, наша земља чини све да одржи мир на белоруском тлу", поручује Минск.

Осим тога, Оружане снаге Украјине поставиле су системе за надзор у близини белоруских граница, а масовно се користе и беспилотне летелице, које с времена на време незаконито прелазе преко границе и улазе на белоруско тло, упозорава МО Белорусије. 

Из Минска додају да је белоруска страна принуђена да размести на терен додатне системе ПВО због велике активности украјинских дронова у близини границе. Такође, појачане су и обавештајне активности у приграничном региону.

"Јединице Оружаних снага Украјине, које се налазе у приграничном подручју, поседују не само извиђачке беспилотне летелице, већ и дронове који су у стању да изведу ударе дубоко на територију Републике Белорусије", упозорава МО Белорусије.

image