Свет

Ко би могао да замени Џозефа Бајдена?

Пошто Бајден још није званично одобрен као демократски председнички кандидат, теоријски, странка може да изабере другог кандидата
Ко би могао да замени Џозефа Бајдена?Getty © Allison Joyce / Stringer

Џозеф Бајден можда јесте победио на демократским предизборима раније ове године, али званично неће постати кандидат странке за председника док не буде одобрен на Националној конвенцији демократа 2024. у Чикагу, која се одржава од 19. до 22. августа.

Како стоје ствари после за демократе катастрофалне председничке дебате, Бајденова популарност драстично је пала. Чак 60 одсто испитаника рекло је да је Трамп био бољи на дебати, пише "Дејли мејл".

"Пре дебате, 27 одсто његових гласача је сматрало да је Бајден добар или одличан, када је реч о његовој менталној способности да буде председник. Након дебате, тај ниво је пао на 20 одсто. Највећи пад је забележен међу демократским испитаницима, са 56 одсто пре дебате на 42 одсто после дебате", истакли су из Ипсоса.

Један забрињавајући знак за актуелног председника је што су Афромакериканци - група коју Бајден мора да придобије, јер су га претежно подржавали 2020. године - изгубили поверење у његове менталне способности за 15 одсто, наводи се у извештају.

Поверење бирача у Бајденову физичку способност да буде председник такође је пало са 21 на 15 одсто.

Не постоји формални механизам да се Бајден замени, а такав потез би био први пут да је америчка политичка партија покушала да то уради у модерном добу, пише "Гардијан".

Заправо, једина опција би била да Бајден пристане да се повуче и дозволи да се номинује неко други.

Проблем је што Бајден, за разлику од Линдона Џонсона који је у марту 1968. године (на наговор супруге) одустао од покушаја за резизбор, није расположен да одустане.

А прва дама САД Џил Бајден - за разлику од госпође Џонсон - ужива у престижу Беле куће и не намерава да "притисне" мужа да се пензионише. Чак напротив, Џил Бајден су чули после дебате како хвали супругов наступ. "Био си сјајан Џо! Одговорио си на свако питање, знао си све чињенице", река му је.

Демократе су сада у проблему, пошто морају да нађу кандидата који би а) био адекватна замена Бајдену, б) око кога би се сви сложили, в) ко би могао да се супротстави Трампу.

Ако би кандидат био изабран на конвенцији у Чикагу, која је традиционално веома "кореографисан" догађај, онда би странка имала три месеца да се удружи и води кампању пре новембарских избора.

Иако не постоји јасан фаворит, медији су издвојили неколико могућих опција:

Камала Харис

Најочигледнији избор била би Бајденова потпредседница Камала Харис. Уз то, ако би Бајден сада одлучио да поднесе оставку, Харисova би аутоматски постала председнца. Проблем је што је мишљење Американаца о њој још горе него о Бајдену и не верују у њену способност да буде главнокомандујућа у тренутку када сукоби избијају готово свакодневно свуда у свету.

Гавин Њусом

Гувернер Калифорније већ неко време води тајну "псеудо-кампању", иако декларативно подржава Бајдена и идеје о алтернативи одбацује као "бесмислене спекулације".

Џеј Би Прицкер

Гувернер Илиноиса био би један од најбогатијих могућих кандидата. Такође би могао да игра на карту да је своју државу прогласио "уточиштем" за жене које желе абортус. Легализовао је употребу марихуане у рекреативне сврхе, и спроводи одлучну контролу оружја.

Гречен Витмер

Гувернерка Мичигена била је на ужем избору за Бајденову потпредседницу за Бајдена 2020. године, а добар резултат демократа на изборима на средини мандата делимично се приписује и њој. Залаже се за строже законе о оружју, укидање забране абортуса и подржава универзалне предшколске установе.

Шерод Браун

Иако има 71 годину, и даље је млађи од Трампа. Интересантно је да је одбио демократску номинацију 2020. поручивши да жели да остане на месту сенатора Охаја и залаже се за права "радних људи". Да ли је променио мишљење, остаје да се види.

Дин Филипс

Филипс је био један од председничких кандидата демократа, али није успео да се допадне широј странци, не победивши ни на једним предизборима, па је мало вероватно да ће бити фактор ако Бајден одступи.

Мишел Обама

Лист "Вашингтон пост", у игру је убавацио још и: државног секретар за транспорт Пит Бутигиг, гувернере Пенсилваније и Колорада Џоша Шапира и Џареда Полиса, као и сенатора из Џорџије Рафаела Ворнока.

Поред сенаторке Минесоте Ејми Клобучар и гувернера Кентакија Ендија Бешира, "Вашингтон пост" је као једног од кандидата издвојио и бившу прву даму Мишел Обаму. Обама би била "идеална опција", наводи лист, али није показала интересовање да се кандидује.

image