Свет

Пропаст Римског царства: Европски политичари шокирани наступом Бајдена у председничкој дебати

Пољски министар спољних послова повукао је паралелу између Бајдена и Марка Аурелија
Пропаст Римског царства: Европски политичари шокирани наступом Бајдена у председничкој дебати© Tanjug/AP Photo/John Bazemore, File

Европски политичари шокирани су наступом америчког председника Џозефа Бајдена на председничкој дебати и свесни да је други мандат Доналда Трампа сада све изгледнији.

Гласови очаја допирали су са свих страна мејнстрим политичког спектра, уз позиве Европи да се још интензивније припреми за други долазак Трампа, преноси британски "Гардијан".

Немачки стручњак за спољну политику партије ЦДУ Норберт Ретген рекао је да ноћ дебате неће бити заборављена.

"Демократе сада морају да преиспитају своје изборе. А Немачка мора пуном паром да се припреми за неизвесну будућност. Ако сада не преузмемо одговорност за европску безбедност, нико неће", навео је он.

Пољски министар спољних послова Радослав Сикорски повукао је паралелу између Бајденовог наступа у дебати против Доналда Трампа и пропадања Римског царства.

"Марко Аурелије је био велики цар, али је покварио своје наследство преневши штафету свом несавесном сину Комоду чија је катастрофална владавина започела пропадање Рима. Важно је управљати својом вожњом до краја и заласка Сунца", поручио је Сикорски.

Карл Билт, копредседавајући истраживачког центра Европског савета за спољне односе и бивши шведски премијер, рекао је да је Бајденов учинак био толико лош да се шест објављених упозорења овог савета о Трамповој спољној политици "сада обавезно морају прочитати".

Билт је рекао да би Трампов поновни избор могао да охрабри популистичку десницу у Европи да снажније опструира заједничке политике и иницијативе ЕУ.

Бивши италијански премијер Матео Ренци рекао је да Бајден једноставно више не може да успе.

"Бајден је часно служио САД и не заслужује неславан крај, али је промена неопходна", навео је Ренци.

Министарство спољних послова Украјине није одговорило на Трампове "злослутне" опаске током дебате да је Кијев узео превише војне помоћи од САД.

Трамп је поновио своју тврдњу да Русија не би покренула Специјалну војну операцију да је он био председник 2022, и најавио да ће мировно решење сукоба бити договорено између његовог избора у новембру и инаугурације у јануару.

Москва је показала равнодушност, саопштивши да Владимир Путин није имао посебног разлога да се пробуди како би гледао дебату.

Руска званична штампа била је мање милостива. "Бајден је неочекивано више пута погрешио и муцао. Демократе су већ назвале његов наступ неуспехом", закључила је државна новинска агенција РИА Новости.

У Великој Британији, премијер Риши Сунак је рекао да је једина дебата која га занима била она коју је водио са опозиционим лидером Киром Стармером о плановима лабуриста да повећају порез.

image