Свет

Све више летова британске војске ка Бејруту: Лондон наоружава милитанте који су против Хезболаха?

Британско министарство одбране одбило је да прецизира колико је тачно летова ка Либану обављено од почетка Рата у Гази
Све више летова британске војске ка Бејруту: Лондон наоружава милитанте који су против Хезболаха?Getty © Jon Hobley/MI News/NurPhoto

Велика Британија је од почетка израелског рата у Гази 27. октобра послала више од 80 војних транспортних авиона у Бејрут, преноси портал "Декласифајд УК".

Сви летови обављени су из велике ваздухопловне базе Акротири на Кипру, која је дуго била полазна тачка за мисије бомбардовања Велике Британије у западној Азији.

Како наводи поменути портал, број летова авиона британске војске у Бејрут је драстично порастао у последњим месецима, па је тако у априлу и мају забележено 25, док је само у јуну било 14 летова. Авионима који полећу из базе на Кипру је потребно око 45 минута да стигну до либанске престонице, која би се могла наћи под нападом Израела уколико ова земља покрене сукоб ширих размера с Хезболахом.

Британско министарство одбране одбило је да прецизира колико је тачно летова ка Либану обављено од почетка Рата у Гази, а неименовани извор је за британски портал рекао да је циљ летова "олакшавање војног ангажмана" с либанском војском.

Истовремено, портпарол Министарства одбране је за "Дикласифајд" изјавио:

"Велика Британија је посвећена својој дугогодишњој подршци либанским оружаним снагама и рутински их подржава обуком и вежбама, што помаже у одржавању безбедности Либана."

Међутим, постоје претпоставке да се овим авионима у Бејрут заправо превози наоружање за опремање милитантних група које се противе Хезболаху. Како се наводи, САД, Британија и Израел би користиле ове формације за нападе на Хезболах из самог Либана, у случају израелске инвазије на југу.

Скоро сваки од поменутих 80 летова обављен је употребом авиона "војажер КЦ марк 2", који може носити терет тежак 45 тона и 291 војника, или обезбедити напајање горивом у ваздуху. Такође, за поједине летове коришћени су и транспортни авиони Ц-17.

Такође, приметно је да су се претње Израела да ће извршити инвазију на Либан повећале у тандему са бројем летова, закључује "Дикласифајд".

image