Свет

Истрага у Немачкој: Амерички обавештајци покушавали да спрече изградњу "Северног тока 2"

Влада САД користила је обавештајне службе за директну борбу против "Северног тока 2" како би одбранила своје интересе
Истрага у Немачкој: Амерички обавештајци покушавали да спрече изградњу "Северног тока 2"Getty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Агенти америчких обавештајних служби годинама су покушавали да блокирају завршетак изградње гасовода "Северни ток 2", па и у време мандата лидера САД Доналда Трампа, рекао је председник фракције Социјалдемократске партије у парламенту покрајине Мекленбург - Западна Померанија Томас Кругер, пренео је ТАСС.

Немачки парламентарац се позвао на речи две неименоване особе које су сведочиле у оквиру истраге о формирању фонда за подршку изградње гасовода, а коју спроводи парламентарна комисија поменуте покрајине.

"Оба сведока су потврдила да су представници америчких тајних служби водили активну кампању обраћајући се еколошким организацијама у Мекленбургу - Западној Померанији да спрече изградњу 'Северног тока 2' и нудећи им своју подршку", навео је Кругер у саопштењу за јавност објављеном на сајту фракције СПД.

Један од сведока је навео и да је представник обавештајних служби с њим директно разговарао, а затим су се и састали на територији савезне државе, објашњавајући своје активности "америчким интересима".

"Због тога је јасно да је током Трамповог мандата америчка влада користила обавештајне службе за директну борбу против 'Северног тока 2' у Мекленбург - Западној Померанији како би одбранила своје интересе", констатовао је Кругер.

Немачки "Шпигл" је навео и да је комисија за сведоке позвала бившег немачког канцелара Герхарда Шредера и премијерку савезне државе Мануелу Швезиг. У Немачкој их сматрају бившим лобистима за изградњу "Северног тока 2". Датуми рочишта још нису познати.

Изградња "Северног тока 2", која је првобитно требало да буде завршена пре краја 2019. године, завршена је у септембру 2021. због кашњења изазваних америчким санкцијама.

Еколошки фонд "Климатистифтунг МВ" основан је 19. јануара 2021. у Мекленбург -Западној Померанији уз учешће компаније "Норд стрим 2 АГ". Управо се у том региону завршава подводни део гасовода, где се повезује с транспортном мрежом Немачке. Међу циљевима организације био је и "допринос наставку изградње гасовода 'Северни ток 2'". Међутим, опозиција и медији су веровали да је главни циљ фонда да се заобиђу санкције САД против овог пројекта.

image