Свет

Висок одзив на изборима у Француској: До поднева гласало 25,9 одсто бирача

Власт у Француској ће вероватно припасти крајњој десници, први пут после Другог светског рата
Висок одзив на изборима у Француској: До поднева гласало 25,9 одсто бирачаGetty © Tanjug/AP Photo/Jeremias Gonzalez

На француским парламентарним изборима до поднева је гласало 25,9 одсто бирача, што представља значајно повећање у односу на излазност у исто време на изборима 2022. године, пренео је "Фигаро".

На изборима 2022. године до поднева је гласало 18,4 одсто бирача.

У Француској је почео први круг ванредних парламентарних изборима, на којима је више од 49 милиона гласача позвано да изабере 577 посланика Националне скупштине.

Изборе, који би први пут после Другог светског рата, могли да доведу на власт крајњу десницу, расписао је француски председник Емануел Макрон након убедљиве победе странке Национално окупљање (РН) над његовим центристичким савезом на изборима за Европски парламент одржаним 9. јуна.

Изузев неких прекоморских територија, где је гласање почело у суботу, бирачка места отворена су јутрос у 8 часова у континенталној Француској.

Према анкети института FOP-Fiducial-Sud Radio од 26. јуна, РН 28-годишњег Жордана Барделе, странка у којој је Марин ле Пен сада потпредседница, освојиће 36 одсто гласова у првом кругу, испред савеза левичарских партија НФП-а (28,5 одсто) и коалиције Заједно председничке већине (21 одсто) а десничарски Републиканци и остали на десном политичком спектру тек шест одсто гласова.

image