Свет

Рекордни извоз немачког оружја: Две трећине отишло у Украјину ове године

Око 65 одсто извоза у вредности од 4,88 милијарди евра било је издвојено за помоћ Украјини
Рекордни извоз немачког оружја: Две трећине отишло у Украјину ове годинеGetty © Photo by Bernd von Jutrczenka/picture alliance via Getty Images

Две трећине немачког извоза оружја било је намењено Украјини у првој половини 2024, према подацима Министарства правде.

Немачки извоз оружја је другу годину заредом достигао рекордан ниво, углавном због пружања војне помоћи Украјини, преноси "Укринформ".

Немачка влада је од 1. јануара до 18. јуна одобрила укупан извоз оружја у вредности од најмање 7,48 милијарди евра, што је 30 одсто више него у првој половини 2023. године, пренела је агенција ДПА, позивајући се на одговор Министарства економије на захтев посланице Бундестага Севим Дагледен из странке Савез Саре Вагенкнехт.

Истовремено, око 65 одсто извоза у вредности од 4,88 милијарди евра било је издвојено за помоћ Украјини.

Друго место међу купцима немачког наоружања заузео је Сингапур (1,21 милијарду евра), а треће Индија (153,75 милиона евра). На четвртом месту је Саудијска Арабија са 132,48 милиона евра, што је омогућено тиме што је Берлин укинуо већину ограничења на продају оружја Саудијској Арабији, уведених након убиства новинара Џамала Кашогија 2018. године. На петом месту највећих купаца је Катар са 100 милиона евра.

"Неодговорно је масовно повећавати извоз оружја у зоне ратних дејстава и криза, при чему не само у Украјину већ и у земље као што је Саудијска Арабија", оценила је Дагделенова.

У 2023. немачки извоз оружја достигао је рекордних 12,2 милијарде евра, а у овогодишњем буџету предвиђено је више од 7,1 милијарде евра за војну помоћ Кијеву.

image