Свет

Немачки АфД нада се победи крајње деснице у Француској

Алис Вајдел каже да држи палчеве Марин Ле Пен упркос затегнутим везама њихових партија
Немачки АфД нада се победи крајње деснице у ФранцускојGetty © picture alliance / Contributor

Шефица десничарске странке Алтернатива за Немачку рекла је да се нада убедљивој победи француског Националног окупљања на данашњим парламентарним изборима, упркос расколу између странака за који је признала да ће бити тешко залечити.

Алис Вајдел рекла је за "Фајненшел тајмс" да "држи палчеве" Националном окупљању и да је оптимиста да ће Жордан Бардела, њен лидер, постати најмлађи премијер Француске.

"Имам пуно поверење у Барделу и способност Националног окупљања да уздрмају своју земљу", рекла је она.

Популарност француске странке показала је да европска десница тренутно "има ветар у леђа", рекао је Бернд Бауман, представник АфД-а у Бундестагу. "Ђорђа Мелони, Марин Ле Пен, ФПО у Аустрији — све су то афирмација за нас и показују да смо на правој страни историје".

Вајдел је признала да су мале шансе да АфД и Национално окупљање превазиђу сукоб који је у мају довео до избацивања немачке странке из групе Идентитет и демократија (ИД) у Европском парламенту након низа скандала.

Вајдел је рекла да АфД "тражи нове партнере и покушава да формира сопствену групу". Она је такође инсистирала на томе да "није љута" на Марин Ле Пен, парламентарног лидера Националног окупљања.

image