Свет

Бајденова олигархија: Амерички председник у раљама породице

Остати или отићи? На то питање неће одговорити Џозеф Бајден већ његов најближи круг породице и пријатеља
Бајденова олигархија: Амерички председник у раљама породице© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Једини начин да председник САД Џозеф Бајден одустане од кандидатуре јесте ако му група блиских пријатеља и породице то каже, пише "Аксиос".

Упркос катастрофалном учинку на дебати и све гласнијим позивима да одустане, Бајденова супруга Џил, сестра Валери и 85-годишњи Тед Кауфман - дугогодишњи пријатељ и саветник, су једини који би могли да утичу на председника САД.

Овај Бајденов "кабинет" деценијама функционише као шира породица, веће стараца и владајућа олигархија и једини се пита и доноси одлуке - велике и мале - у Бајденовом животу и мандату, наводи "Њујорк тајмс".

Ако Бајден одлучи да истраје у трци за Белу кућу, једини разлог ће бити тај што његова "олигархија" верује да има више шанси да победи бившег председника Доналда Трампа од његове потпредседнице Камале Харис.

Харисова - прва Афроамериканка и прва Американка јужноазијског порекла која је доспела на место потпредседника САД - једини је могући "наследник" Бајдена, сматрају његови савезници и као доказ наводе да у анкетама стоји свега неколико поена лошије од Бајдена, пише "Вашингтон пост".

Са друге стране, они који нису у Брајеновом најужем кругу, страхују од исхода избора, ако председник не одустане од трке.

"Ово више није питање породице Џоа Бајдена или његових осећања. У питању је наша земља. Ово је ј***на катастрофа коју морамо да решимо", рекао је један саветник у Западном крилу.

Сам Бајден за сада као да није свестан како је изгледао на дебати - збуњен, погубљен, стар.

"Морају да му кажу апсолутну истину", рекао је један познати демократа. "Лојалност не значи да треба да буду слепо лојални."

Наводно, пише "Аксиос", неки у Бајденовом кругу су свесни ситуације али се и даље надају да ће милиони Американаца заборавити дебатну ноћ и сетити се колико је "живахан" Бајден био дан касније на митингу у Северној Каролини.

"Народе, не ходам онако лако као раније. Не причам течно као раније. Не дебатујем добро као раније. Али... знам како да кажем истину", рекао је Бајден.

Још само да је прихвати.

image