Свет

Кина запленила сонарне бове америчке морнарице (ВИДЕО)

На снимку се може видети и да је произвођач батерије заплењене бове британска компанија "Ултра електроникс"
Кина запленила сонарне бове америчке морнарице (ВИДЕО)Getty © Yichuan Cao/NurPhoto

Пре неколико дана извиђачки авион за поморско извиђање и патролу П-8 "посејдон" Ратне морнарице САД поставио је хидроакустичну (сонарну) бову у Јужном кинеском мору, а како преносе поједини кинески медији овај уређај намењен за откривање подморница пао је у руке Оружаних снага Кине.

Како се може видети на снимку објављеном на друштвеној мрежи Икс, амерички "посејдон" је примећен како избацује неколико бова у море, а према извештајима кинеских медија уређаји су пали у воду у близини гребена код архипелага Спретли.

У питању је област око које постоји територијални спор и које је прошле недеље доспело у центар пажње светских медија због сукоба кинеских и филипинских морнара.

"Након инцидента, Обалска стража Кине је брзо стигла на место догађаја како би преузела и прегледала неидентификоване електронске предмете према важећим законима и прописима", написала је кинеска новинарка Јујуан Тантјан.

На снимку се може видети и да је произвођач батерије заплењене бове "Ултра електроникс", а ради се о компанији са седиштем у Великој Британији која је специјализована за производњу радара и система за електронско ратовање - укључујући бове и уређаје за електромагнетно ометање.

Шта су сонарне бове и како функционишу?

У питању су бове опремљене сензорима за детекцију звука дизајнираних да откривају подморнице. Уз помоћ авиона као што је П-8 "посејдон" могуће је избацити више њих, чиме се ствара мрежа уређаја који прате звуке испод површине мора.

Постоје две врсте сонарних бова - пасивне и активне. Прве функционишу тако што "ослушкују" звуке попут рада мотора или кретања које производе подморнице. За разлику од њих, активне раде тако што саме емитују звучни пулс и потом откривају ехо који се одбија од подводне објекте.

Када ове бове падну у море, спуштају се на унапред одређену дубину, након чега се укључују сензори. Све податке које уређаји прикупе се путем радио сигнала шаљу назад летелици која их је избацила. Посада авиона потом преко сопствених система анализира прикупљене податке како би идентификовала и лоцирала подморнице.

Заплена ових бова изазвала је забринутост у САД, будући да ће кинески научници обрнутим инжењерингом успети да открију способности америчке војске у домену противподморничког ратовања, а нема сумње да ће у овом процесу кључна сфера интересовања бити многобројни сензори.

На основу њихове анализе, Кина би могла да открије на којим дометима америчка морнарица може откривати подморнице употребом сонарних бова. Осим тога, пажљиво ће бити проучени и уређаји за комуникацију са "посејдоном", што ће показати којом брзином и колико ефикасно се добијени подаци могу анализирати и на основу њих реаговати.

image