Свет

Нова Каледонија: Гласачи бирају између лојалиста и кандидата за независност

Гласање протиче без инцидената на већем делу острва
Нова Каледонија: Гласачи бирају између лојалиста и кандидата за независност© Tanjug/Ludovic Marin/Pool Photo via AP

Излазност гласача на парламентарним изборима на Новој Каледонији износила је 32,39 одсто у подне, а на овим изборима становници француске прекоокеанске територије бирају између лојалиста и кандидата који се залажу за независност.

У првој изборној јединици, лојалиста Николас Мецдорф, члан странке Препород, је први са 39,7 одсто гласова испред Омајре Населин, кандидата за независност, а која је освојила укупно 36,3 одсто гласова.

У другој изборној јединици, независни Емануел Тжибо је први са 44,1 одсто гласова. У другом кругу ће се суочити са Алсидеом Понгом, који је против независности, а који је освојио 36,2 гласова гласова.

Емануел Тжибо, син убијеног лидера независности Жан-Мари Тжибауа, први пут се кандидује на парламентарним изборима, преноси Ројтерс.

Гласање протиче без инцидената на већем делу острва, осим у једној општини, где је нападнута градска скупштина.

Нереди на Новој Каледонији избили су када је француски парламент расправљао у мају о предлогу закона који би хиљадама француских грађана на томе архипелагу дао право гласа на покрајинским изборима.

Покрет за независност Нове Каледоније страхује да би таква промена довела до слабљења политичког утицаја домородачког народа Канак.

Девет људи, укључујући два полицајца, погинуло је у насиљу у којем су оштећени предузећа, продавнице и куће.

Француски председник Емануел Макрон суспендовао је измене изборног закона на Новој Каледонији након чега су престали нереди.

image