Ники Хејли: Републиканци да се припреме за Бајденову замену и пропаст демократа

Демократе неће преживети ако задрже америчког председника на листи, сматра бивша ривалка Доналда Трампа

Демократска партија САД замениће Џозефа Бајдена млађим председничким кандидатом после његовог катастрофалног учинка на дебати са Доналдом Трампом, а републиканци морају бити спремни на то, каже Ники Хејли, бивша Трампова ривалка у трци за ГОП номинацију.

Наступ 81-годишњег председника САД током његовог телевизијског сучељавања са Трампом у Атланти у четвртак био је "шокантан", рекла је Хејли у интервјуу за "Волстрит џорнал".

"Оно што смо видели је да је Трамп био јак, али мислим да то чак и није било важно јер је Бајден био тако невероватно неспособан. Начин на који је изгубио ток мисли, начин на који није могао да схвати теме о чему треба да разговара", рекла је он.

Наступ америчког председника је пројектовао слабост, додала је бивша америчка изасланица у УН и бивша гувернерка Јужне Каролине.

Након дебате су се појавили извештаји да неки демократски донатори инсистирају да Бајден буде одбачен као партијски кандидат за изборе 5. новембра, а Хејли је изразила уверење да ће њихови захтеви бити испуњени.

Демократе ће "бити паметне у вези са тим: довешће неког млађег, довешће неког живахног, довешће некога провереног", рекла је. "Време је да се републиканци припреме и спреме за оно што долази, јер нема шансе да ће Демократска странка преживети ако допусте Џоу Бајдену да настави да буде кандидат", додала је она.

Ако демократе "наставе овим путем и задрже Бајдена као свог кандидата, они се обавезују да ће повредити Америку", нагласила је и додала да би председник требало да буде смењен "за добробит земље".