Свет

Избори у Француској: Национално окупљање убедљиво води; Ле Пен: Демократија проговорила

Данашње гласање је пораз за председнички табор, рекао је Жан-Лик Меланшон
Избори у Француској: Национално окупљање убедљиво води; Ле Пен: Демократија проговорила© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Према првим, прелиминарним проценама, десничарска странка Национално окупљање Марин Ле Пен води на ванредним парламентарним изборима у Француској.

Према првим проценама БДМТВ-а, Национално окупљање има 34 одсто гласова, Макронова центристичка групација Заједно 22 одсто, док је леви Нови народни фронт добио подршку 29,1 одсто бирача.

Национално окупљање би, према пројекцији института Ифоп, урађеној за "Фигаро", у будућем сазиву француског парламента, након парламентарних избора, могло да освоји између 240 и 270 посланичких места од укупно 577.

Према тој пројекцији, коалиција левице Нови народни фронт освојила би од 180 до 200 места, а центристичка коалиција Заједно, коју предводи странка Препород француског председника Емануела Макрона, добила би између 60 и 90 посланичких места.

Према пројекцији Ифопа, десничарски републиканци би освојили од 30 до 50 посланичких места у новом сазиву парламента.

За апсолутну већину потребно је 289 посланика.

Иако ове бројке показују широку изборну динамику, оне не одражавају нужно коначан исход с обзиром да постоји 577 гласова бирачких јединица – и други круг наредног викенда.

Обраћајући се присталицама непосредно након што су објављене прве процене, Марин Ле Пен је рекла да је "демократија проговорила" и да су грађани показали да желе да окрену страницу.

Ерик Кокерел, кандидат левичарског Новог народног фронта, рекао је за БФМТВ да Габријел Атал неће бити следећи премијер. Други круг ће бити између пројекта Националног окупљања и Новог народног фронта, рекао је он.

Данашње гласање је пораз за председнички табор, рекао је Жан-Лик Меланшон из Непокорене Француске.

Француски председник Емануел Макрон је одмах по објављивању прелиминарних резултата данас одржаних ванредних парламентарних избора позвао бираче да блокирају крајњу десницу у одлучујућем другом кругу избора који ће се одржати 7. јула.

"Суочени са Националним окупљањем, дошло је време за широк, јасно демократски и републикански савез за други круг", навео је Макрон у саопштењу.

Он је истакао и да велика излазност у првом кругу говори о "важности овог гласања за све наше сународнике и жељи да се разјасни политичка ситуација", преноси "Франс 24".

У Француској су у 20 сати затворена биралишта у првом кругу ванредних парламентарних избора на којима право гласа има више од 49 милиона грађана који бирају 577 посланика Националне скупштине.

На парламентарне изборе до 17 сати изашло је 59,39 одсто бирача, што је рекордна излазност у првом кругу од 1978. године када је излазност била 68 одсто, према подацима француског Министарства унутрашњих послова.

Према проценама института за испитивање јавног мњења Елабе, излазност би до 20 сати могла да износи 69,5 одсто.


Изборе, који би први пут после Другог светског рата, могли да доведу на власт крајњу десницу, расписао је француски председник Емануел Макрон након убедљиве победе десничарске странке Национално окупљање (РН) над његовим центристичким савезом на изборима за Европски парламент одржаним 9. јуна.

image