Свет

НАТО поново крстари изнад Пољске: Посматрају Русе и шаљу податке Кијеву

Западни обавештајни подаци нуде Украјини могућност да мало брже одговори, рекао је бивши официр РАФ-а
НАТО поново крстари изнад Пољске: Посматрају Русе и шаљу податке Кијеву© Tanjug/Marcus Brandt/dpa via AP

НАТО је поново распоредио авионе система ваздушног упозорења и контроле АВАКС (AWACS) у ваздушном простору изнад Пољске како би надгледао небо изнад Украјине.

Распоређивање ових система ће подржати појачано присуство Алијансе у региону и надгледати руску војну активност, преноси британски портал "УК дифенс џорнал", позивајући се на изјаву бившег официра Краљевског ратног ваздухопловства (РАФ), који је желео да остане анониман.

"Званично, сви прикупљени обавештајни подаци шаљу се само државама НАТО-а, али познато је да неке од тих нација брзо деле информације са Украјином, омогућавајући јој да се супротстави надолазећим нападима. Западни обавештајни подаци нуде Украјини могућност да мало брже одговори", рекао је бивши официр РАФ-а.

Портпарол НАТО-а Оана Лунгеску изјавила је прошле године, поводом сличног распоређивања НАТО система, да је Алијанса решена "да заштити и одбрани сваки педаљ савезничке територије".

"Наш АВАКС може да открије авионе удаљене стотинама километара, што их чини кључном способношћу за одвраћање и одбрану", додала је она.

НАТО је повећао ваздушно присуство у источној Европи додатним ловцима, осматрачким авионима и танкерима, подсећа британски портал специјализован за област одбране.

Од фебруара 2022, НАТО АВАКС спроводи редовне патроле над источном Европом и регионом Балтичког мора.

Америка јача источни део НАТО-а

САД су испоручиле прву пошиљку тенкова и оклопних возила у складиште НАТО-а у Повидзу у Пољској, као део напора да се ојача источни бок НАТО-а, пренела је агенција Анадолија. 

Портпарол америчке војске Тери Велч навео је у саопштењу да је 14 борбених тенкова М1 "абрамс" и једно оклопно возило за спасавање М88 стигло железницом у четвртак у пољском Повидзу, објавио је у петак амерички војни лист "Старс анд стрипс".

У саопштењу се наводи да је објекат у Повидзу, којим ће управљати 405. бригада за теренску подршку Копнене војске, најважнији појединачни инфраструктурни напор НАТО-а у више од 30 година.

У објекту, који ће у потпуности бити оперативан следеће године, на око 250 миља од украјинске границе, биће ускладиштено укупно 85 тенкова, 190 оклопних возила, 35 артиљеријских топова и разна муниција.

Командант бригаде пуковник Ернест Лејн навео је у саопштењу да "објекат има огроман утицај на НАТО".

"Стратешка локација нам омогућава да имамо више путева приступа и рута полазака и укрцавања. То је пример стратешког позиционирања на правом месту, у право време", додао је Лејн.

Објекти за складиштење имају за циљ да смање рокове распоређивања тенкова, оклопних возила и муниције потребне за рат, вежбе или обуку са 60 дана на мање од недељу дана.

image