Свет

Зеленски опет условљава: Преговори о миру само уз посредника

Анкара и УН су потписале одвојене споразуме с Москвом и Кијевом
Зеленски опет условљава: Преговори о миру само уз посредника© Tanjug/Sameer Al-Doumy, Pool via AP

Мировни преговори између Кијева и Москве могу се одржати само преко посредника, поручује Владимир Зеленски у разговору за "Филаделфија инквајрер", додајући да би основу за преговоре могао да пружи и формат коришћен за посредовање о Црноморском споразуму о житу.

Реч је споразуму коме су пре две године посредовале Турска и УН, а који је омогућио успостављање коридора за извоз пољопривредних производа из украјинских лука.  

Анкара и УН тада су потписале одвојене споразуме са Москвом и Кијевом. 

"Успело је", рекао је он, додајући да је коридор за жито након тога постојао "довољно дуго". 

У истом формату би могли да буду склопљени споразуми о "територијалном интегритету, енергији и слободи пловидбе" између Москве и Кијева, рекао је Зеленски додајући да би споразум морао да се заснива на условима Украјине.

Он је предложио да друге земље позову да посредују. 

"Нико не каже да то буду само Европа и САД", рекао је Зеленски, додајући да би нације из Азије, Африке и Јужне Америке требало да учествују и помогну у припреми докумената који ће бити представљени Москви и Кијеву. 

Зеленски је и пре неколико дана, након састанка са словеначком председницом Наташом Пирц Мусар, наговестио како Украјина припрема "свеобухватан план" за окончање сукоба који би требало да буде готов до краја године.

"Такође ћемо разрадити све друге тачке формуле мира и припремити свеобухватан план који ће бити на столу пред нашим партнерима. За нас је веома важно да покажемо план за окончање рата који ће подржати већина света. Ово је дипломатски пут на којем радимо", рекао је Зеленски. 

Овакве његове најаве звуче поприлично неубедљиво с обзиром на то да је Зеленски пре две године издао декрет којјим је у потпуности прогласио забрану преговора са Русијом док је на власти Владимир Путин.

Москва је, у међувремену, остала при ставу да је спремна да поново започне преговоре, али само ако се Кијев одрекне претензија на бивше територије које су постале део Русије.

У јесен 2022. четири бивше украјинске територије – две отцепљене републике Донбаса и региони Херсон и Запорожје – званично су се придружиле Русији након низа референдума. 

У интервјуу за "Филаделфија инквајрер" Зеленски ипак наводи како Украјина "може пронаћи модел" за потенцијално решење.

Москва и Кијев су били близу постизања још једног споразума о житу у марту, али су украјински преговарачи нагло напустили после два месеца преговора, наводи Ројтерс. 

Зеленски је дуго покушавао да промовише сопствену "формулу мира" у десет тачака- последњи пут током самита у Швајцарској 15-16. јуна, на који Русија није ни била позвана.

Москва је одлучно одбацила услове Зеленског, инсистирајући да се о статусу њених новостечених територија не може преговарати. Путин је захтевао да Кијев повуче све своје трупе из подручја четири руска региона која тренутно контролише. 

Према Путиновим речима, Украјина мора да се одрекне и свог плана да уђе у НАТО и постане неутрална земља, као и да ограничи величину своје војске. 

Упркос одбијању руских услова, Кијев је недавно сигнализирао спремност да оконча борбе.

У јуну је заменик шефа канцеларије Владимира Зеленског Игор Жовква рекао да Украјина жели "мир што је пре могуће". Зеленски је прошле недеље рекао да Кијев не жели да "продужује рат" или да га "траје годинама".

image