Свет

"Патриоте за Европу" – шанса за повратак АфД-а из изолације

Десничарска партија Марин Ле Пен била је главни иницијатор за избацивање АфД-а из групе Идентитет и демократија, пошто већ дуже време нису у добрим односима
"Патриоте за Европу" – шанса за повратак АфД-а из изолацијеwww.globallookpress.com © IMAGO/ALEX HALADA

Немачка десничарска странка Алтернатива за Немачку (АфД) нада се да ће, због појаве нових десничарских група, укључујући партију Фидес Виктора Орбана, изаћи из изолације у Европском парламенту након што је избачена из своје претходне групе Идентитет и демократија (ИД).

Аустријска десничарска Слободарска партија (ФПО), Фидес мађарског премијера Виктора Орбана и популистичка чешка странка АНО коју предводи Андреј Бабиш формирале су јуче нови политички савез у ЕП под називом "Патриоти за Европу", у који су позвале и остале европске странке.

Шефица десничарске странке Алтернатива за Немачку Алис Вајдел рекла је за НТВ да то отвара нове могућности за АфД да сарађује са другим партијама.

Парламентарне групе Конзервативних и реформистичких странака (ЕЦР) и десничарска ИД у Европском парламенту пролазе кроз дубоке промене. Прва окупља додатне чланове, али тек треба да буде потврђена ове недеље као трећа по величини група у парламенту.

У међувремену, ИД се бори да одржи корак, а за његову највећу делегацију, француску странку Национално окупљање прошле недеље се причало да ће такође напустити ИД групу, наводи "Еурактив".

Првобитно, десничарска партија Марин Ле Пен била је главни иницијатор за избацивање АфД-а из ИД-а, пошто већ дуже време нису у добрим односима.

Ако успеју да формирају нову групу заједно са мађарским десничарским Фидесом и Бабишовом партијом АНО, изашли би из ИД, остављајући своју стару групу у опасности од распада, јер би пали испод прага од седам националних делегација.

За вођу делегације АфД Ренеа Ауста, који је до сада имао потешкоћа да самостално формира групу, сада је, како каже, све у току.

"Биће то узбудљиве две недеље", рекао је он за ЗДФ на маргинама партијске савезне конференције одржане у Есену овог викенда.

Вајдел је на конференцији АфД новинарима рекла да одлука о било којој будућој групи у ЕП још није донета. Предуслов за њу је да та група буде, како је навела, "без антисемита".

Немачка странка има блиске односе са ФПО Херберта Кикла, који је снажно лобирао да АфД буде поново примљен у њихову бившу десничарску ИД групу у Европском парламенту.

Односи са мађарским лидером Виктором Орбаном су, међутим, тежи. Орбан, као суоснивач нових "Патриота за Европу" раније је изјавио да је нејасно да ли је АфД за или против Европе.

Ово би се сада могло променити, јер Немци траже нове савезнике у Европском парламенту.

image