Свет

Руски поглед на дебату: Бајден доживео фијаско, Трамп одржао репутацију скандал мајстора

Доналд Трамп је руски мировни предлог назвао неприхватљивим, пише руски сајт, додајући да уопште није јасно како он мисли да реши питање сукоба у Украјини уколико поново уђе у Белу кућу
Руски поглед на дебату: Бајден доживео фијаско, Трамп одржао репутацију скандал мајстораGetty © Mario Tama

Многи амерички медији су приметили да се Доналд Трамп током недавне дебате држао прилично самоуверено, а да је актуелни шеф Беле куће Џозеф Бајден деловао бледо и неубедљиво, пише руски сајт "Катехон".

Си-Ен-Ен је пренео да је Демократска странка након дебате у паници и предложио да буде замењен другим кандидатом. Бајден је доживео фијаско. Трамп је, изгледа, постао фаворит на изборима.

Међутим, обојица кандидата имају своје слабости. Доналд Трамп је проглашен кривим по 34 тачке оптужнице. Трампове невоље са законом представљају озбиљан проблем за наставак његове политичке каријере.

Бајден има проблеме другачије природе. Лошег је здравља, због чега његови најближи сарадници на сваки начин покушавају да му помогну да издржи још барем шест месеци.

Многи су забринути због старости двојице кандидата. Бајден је најстарији председник у историји САД. Трамп је само три године млађи. Њихове године су биле важна тема и на прошлим изборима, пре четири године. Током тадашње дебате, Бајден је рекао да је Трамп, упркос томе што је нешто млађи, много мање компетентан. Трамп му је одговорио да је он прошао два когнитивна теста, а Бајден ниједан.

Трамп води према анкетама, Бајден очекује подршку илегалних имиграната

Према најновијим резултатима анкета, бивши председник је популарнији од садашњег лидера САД. Према недавној анкети једног приватног универзитета, 51 одсто испитаника подржало је Трампа, а само 43 одсто Бајдена.

Наравно, постоје и друге анкете, али ниједна не показује да Бајден има предност. Према анкети "Њујорк тајмса" и Истраживачког института колеџа Сијена, 70 одсто америчких гласача сматра да је 81-годишњи председник престар да би био поново изабран.

Међутим, то не значи да читаво републиканско борачко тело безусловно подржава Трампа. Али, то сада важи за и Бајдена, закључује "Катехон". Према анкети "Њујорк тајмса", 61 одсто бирача сматра да би Демократска странка требало да номинује другог кандидата. Осим тога, Трамп има репутацију непредвидивог кандидата и правог скандал мајстора, који се не суочава само са кривичним пријавама, већ и са трачевима и гласинама.

Трампова предизборна обећања су нешто јаснија од Бајденових. За сада је веома тешко предвидети исход избора. Демократе очекују да ће их подржати илегални имигранати. Социјалне службе у 49 држава (осим Аризоне) региструју гласаче не тражећи доказе о држављанству САД. Дакле, путеви америчке политике су заиста непредвидиви.

Гледаоци су од ове дебате добили готово све шта су очекивали. Дебата је помогла да се кандидати сагледају без улепшавања.

Ни Трамп није деловао као узор истинољубовости и рационалности

Публика је видела Трампово самоуверено понашање и Бајденове патетичне покушаје да испровоцира противника. Током дебате, лидер Демократске странке је противника назвао "губитником" и оптужио га за везу са порно звездом. Бајден је, осим тога, говорио и нејасно и тихо, тешко је проналазио речи и изнео неке очигледне лажи.

На пример, себе је назвао првим председником САД у овом веку током чијег мандата амерички војници нису гинули ван земље.

Ни Трамп није изгледао као узор истинољубивости и рационалности, примећује руски сајт, упркос самоуверености. На пример, није дао убедљиве одговоре о политици коју би водио уколико освоји нови мандат у Белој кући.

Трамп је изјавио је да Украјина неће моћи да победи Русију и да ће он учинити све да се рат брзо оконча. Међутим, Трамп је руски мировни предлог назвао неприхватљивим. Уопште није јасно како Трамп мисли да реши питање Украјине.

Одговарајући на Бајденове нападе, Трамп га је назвао "Палестинцем, и то лошим", што је требало да значи да садашњи председник саосећа са становницима Газе.

Како променити коња усред трке

Трампу није разочарао публику и понашао се у свом уобичајеном маниру. Такође, и Бајден је био Бајден, примећује "Катехон", што није нимало добро за Демократску странку.

Оно што јасно разликује Трампа од Бајдена су њихова разилажења у питањима економије и унутрашње политике. Овде је Трамп бриљирао, оптужујући председника за неконтролисану инфлацију и за примање илегалних имиграната.

Трамп је изјавио и да је више америчких војника умрло под Бајденовом администрацијом него током његовог мандата, што је немогуће проверити, пошто Пентагон не саопштава податке о сопственим губицима. Али Бајден тренутно води рат против Хута у Црвеном мору, где америчка војска очигледно трпи губитке.

Ипак, ниједан није изрекао ништа што би изазвало сензацију, подигло или срушило рејтинг кандидата.

Гледаоци телевизијске дебате су на концу дали значајну предност Трампу.

Многи чланови Демократске странке су Бајденов наступ у дебати отворено назвали катастрофом. Западни медији, попут "Политика", "Волстрит џорнала", Си-Ен-Ена или "Гардијана", очекују да ће Бајден бити замењен другим кандидатом, можда Камалом Харис.

Али, то би значило променити коња усред трке, што никад није добра идеја.

Можда ни Бајденови сарадници нису мање збуњени од свог остарелог формалног лидера. Америчка политика је веома деликатна ствар. Како закључује руски сајт, једно је, ипак, извесно: многе демократе су спремне да учине дословно све да спрече непредвидивог Трампа да поново постане председник.

image