Свет

Марин Ле Пен тријумфовала у првом кругу избора: Куда иде Француска?

Национално окупљање неће имати апсолутну већину, па Француску чека занимљиво политичко лето
Марин Ле Пен тријумфовала у првом кругу избора: Куда иде Француска?© Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Демократија је проговорила, а грађани су показали да желе да окрену страницу, поручује Марин Ле Пен, чија је партија Национално окупљање однела убедљиву победу на француским парламентарним изборима, које је Емануел Макрон расписао након што га је Ле Пенова већ декласира на изборима за Европски парламент.

Успон француске деснице, који, дакле, никако "није од јуче" и дешава се већ извесно време поприлично је успаничио како Макрона, тако и левичарске партије који увелико обећавају да се неће предати без борбе уочи другог круга избора заказаног за седми јул. Али, како то за Танјуг рече Страхиња Суботић из Центра за европске политике – "Ханибал је пред вратима". А тај Ханибал је председник Националног окупљања и штићеник Марин Ле Пен Жордан Бардела.

"Овакав изборни резултат се очекивао и предвиђао свим озбиљним анкетама у Француској, иако су нека истраживања Националном окупљању давала и два-три процента више. Њихов резултат је заиста велики. Добили су гласове око трећине бирачког тела које је изашло на гласање, што говори о неспорној предности тог блока", каже за РТ Балкан Душан Гујаничић са Института за политичке студије.

На видику су већ и непринципијелне коалиције, па тако Макрон заборавља своје размирице с левичарима и позива на уздруживање гласача. Наш саговорник подсећа и да су левичарски лидери одмах позвали своје кандидате да се у другом кругу повуку тамо где могу да допринесу победи над кандидатом Националног окупљања. 

"Јасно је да ни након другог круга нико неће имати апсолутну већину, и да ће Национално окупљање имати само релативну већину. Значи да долазимо до ситуације која није толико честа – мора се саставити влада, а 289 посланика који су потребни за већину биће недостижни и за партију Марин Ле Пен којој ће, извесно је, фалити неколико десетина мандата", објашњава Гујаничић.

Он не искључује ни могућност да ће Макрон покушати да направи владу "антинационалног окупљања", скупљајући што више мандата, "вероватно на штету левичарских или умеренијих кандидата, од републиканаца…", иако и њему недостаје доста посланика.

У сваком случају, "успостављање владе биће врашки тежак посао", а све то, како каже Гујаничић, значи да нас чека "занимљиво политичко лето у Француској".

Шта ће донети кохабитација

Уколико Национално окупљање успе да формира власт, Француска улази у нови период политичке кохабитације – односно стање власти у коме једна странка даје премијера, а друга председника републике.

"Уколико дође до кохабитације, премијер нужно има доминантну позицију, па је Марин Ле Пен већ најавила да ће у случају њене  победе и њене владе, председник имати само почасну титулу шефа војске, што значи да ће она, или њен кандидат итекако имати глас и да ће се питати. Пошто Окупљање већ сумњиче за везе са Путиновим режимом, они ће гледати да воде избалансирану политику, заузимајући уравнотеженији приступ без много радикалних идеја и излета", уверава Гујаничић, додајући да председник ипак остаје значајна фигура.

Десничари ће се, дакле, када дођу на власт успротивити радикализацији сукоба у Украјини, слању додатног оружја али и трупа, што, како ипак додаје наш саговорник "не значи да ће се нужно сврстати на руску страну".

"Што се тиче саме ЕУ, имаће јако критичан став јер по њима у том блоку много тога треба мењати – од оснивачких уговора, до успостављања националних граница и реформе шенген зоне и јачања борбе против миграција", уверава Гујаничић.

Стеван Гајић са Института за европске студије, међутим, другачијег је става. Он за РТ Балкан каже, да ако се власт у Француској промени не треба очекивати велике промене спољне политике.

"Главна ствар за НАТО и Вашингтон јесте да се настави са ратном агендом и огромним уговорима за набавку војне опреме, а никад није било очигледније колико је Европа под окупацијом САД . Тако да као што ништа није донела ни победа Ђорђе Мелони, такође најављена као земљотрес, ни Марин Ле Пен неће донети неку промену", уверава Гајић.

Избори у Француској оголили су тоталитарну суштину ЕУ.

"Јасно је да бирачи отворено показују незадовољство гласајући за неког кога виде као антисистемску појаву. Али десиће се оно што је већ добило назив 'мелонизација' деснице, односно њена нормализација. Ако Национално окупљање дође на власт они ће бити 'умивени' и биће разочарење за бираче. Патриотисаће на симболичком нивоу, али се оно што занима Вашингтон, односно француски останак на линији рата против Русије неће променити", закључује Гајић.

image